Clasa de excelenţă din Galaţi

Clasa de excelenţă din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*16 elevi din satele gălăţene învaţă, de luni, în municipiul Galaţi * Ei vor sta la căminul Colegiului «C. Negri» şi vor studia la Şcoala nr. 2 * Părinţii din tot judeţul i-au însoţit pe micuţi la şcoală *

Pentru 12 fete şi patru băieţi din satele gălăţene, prima zi de şcoală în clasa a V-a a înseamnat cea mai mare schimbare din viaţa lor de şcolar. Ei s-au mutat la o unitate de învăţământ de la oraş, aproape de liceele unde visează să ajungă, dar mai ales, departe de familia protectoare.

Cele patru careuri de aşi – în total 16 elevi - alcătuiesc prima clasă de excelenţă, formată la Şcoala Nr. 2 din Ţiglina I. Cel puţin la festivitatea de deschidere de la această şcoală, de unde au lipsit politicienii, întreaga atenţie a cadrelor didactice, a directoarei Maria Moraru şi a invitaţilor din afară, inspectoarea şcolară Andra Ionescu şi Florin Chelaru, reprezentantul Secţiei de poliţie din apropierea instituţiei, s-a îndreptat către cei 700 de elevi ai şcolii. Colectiv care i-a primit şi pe elevii din mediul rural recomandaţi de performanţele lor.

Ei sunt cei mai buni

«Vin din Oancea, am 10 ani şi îmi place matematica», aşa şi-au început copiii discuţia cu tânăra lor dirigintă, întrecându-se în a da cele mai elaborate răspunsuri. Profesoară de franceză şi de engleză, Dana Curelaru şi-a condus echipa de «excelenţi» în noua lume, pe care micuţii au şi luat-o în stăpânire.

Laboratorul de geografie, viitoarea lor sală de clasă, cu hărţi colorate, globuri pământeşti imense, tablă magnetică şi cu o mulţime de miniexpoziţii, trebuie să li se fi părut ceva magnific. Nici diriginta nu a vrut să îi sperie, aşa că, în ciuda manualelor de pe bănci, le-a promis «multe jocuri şi concursuri».

Totuşi, cei 16 sunt căliţi bine, pentru că au trecut cu brio de testele care le-au dat dreptul să intre la clasa de excelenţă.

Nu a plâns nimeni

Unii mai timizi, alţii mai îndrăzneţi, fiecare dintre aceşti copii are povestea lui, adusă dintr-un sătuc îndepărtat, şi încredinţată, cel puţin pentru început, unor străini. Pe toţi îi uneşte dorinţa de a învăţa, de a evolua şi, mai mult decât atât, de a excela.

Ca urmare, nu e timp de lamentări. «Am plecat de acasă de dimineaţă, la ora 6,00, cu mama. Mi se pare că o să fie cam greu, dar trebuie să merg mai departe», îşi învinge teama, măcar declarativ, Maria Mihaela, o elevă care vine de la Piscu.

Nici părinţii nu erau mai puţin temători, iar diriginta abia prididea cu răspunsurile: unde o să mănânce (la cantina Colegiului Pedagogic), ce program vor avea (copiii vor învăţa după-amiaza), cine îi aduce de la  căminul colegiului la şcoala de peste drum (îi va însoţi diriginta), dacă au activităţi sâmbăta şi duminica (vor avea liber la sfârşit de săptămână). Situaţie de înţeles, pentru că e vorba de prima echipă de excelenţi formată în Galaţi.

Programul, finanţat total de la minister, a atras, anul trecut, doar un elev, aflat acum în clasa a VI-a, la Colegiul Naţional «Alecsandri».

«Profesori şi condiţii mai bune»

Singurul tătic prezent la şedinţa din prima zi, domnul Cornea din Vlădeşti, îşi pune toată nădejdea în oamenii de la catedră:  «E o şansă pentru fata mea. O să simtă o mare diferenţă la profesori, căci aici sunt mai bine pregătiţi şi cred că vin mai cu tragere de inimă la clasă. În plus, aici are şi condiţii mai bune».

Deşi contextul e altul, gândurile tăticului nu sunt cu mult diferite faţă de cele ale majorităţii părinţilor, la fiecare început de an: alături de ei, şcoala, oricât de greu i-ar fi, are cea mai mare responsabilitate asupra viitorului copiilor.       

Comentariu foto: "Clasa de excelenţă" ar fi supravegheată îndeaproape de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică

Citit 1374 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.