Ajutor pentru copiii din familiile defavorizate | Alexandra şi Ana Galben, două fete ambiţioase

Ajutor pentru copiii din familiile defavorizate | Alexandra şi Ana Galben, două fete ambiţioase
În imagine, Surorile Alexandra şi Ana Galben
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fundaţia "Familia" din Galaţi este locul unde copiii care au o situaţie familială dificilă pot veni pentru îndrumare, socializare şi o masă caldă pe zi, oferită de Cantina de Ajutor Social. Am putea spune că fundaţia le oferă celor mici speranţă, dar şi ajutor în a-şi împlini măcar unele dintre visuri.

În săptămâna care tocmai a trecut, am fost în vizită la centru, pentru a-i cunoaşte pe copiii de acolo, dar şi pentru a vedea de ce beneficiază ei în orele pe care le petrec la fundaţie.

Am stat de vorbă cu directoarea instituţiei, Mariana Robea, care ne-a spus că reprezentaţii fundaţiei fac inclusiv lecţiile cu copii şi, în timpul rămas, se ocupă  de activităţi extraşcolare. Aceasta a ţinut să puncteze că, în 2010, a implementat în cadrul fundaţiei un proiect ce a vizat asistarea familiilor care au copii cu autism sau care suferă de sindrom Down.

Momentan, centrul poate susţine doar câte 50 de copii pe lună, din cauza spaţiului şi a resurselor limitate. Pe viitor, fundaţia şi-ar dori să se poată extinde, însă rămâne de văzut dacă va fi posibil.

Terenul de sport, în dispută

Pe lângă masa caldă şi o sală de clasă mare şi plină de jucării, copiii mai pot beneficia şi de un teren de sport, care, din păcate, se află într-o stare avansată de degradare. Directorul fundaţiei ne-a explicat că terenul aparţine Primăriei Galaţi, dar că nu îl poate lua de la aceasta, deoarece, în aceeaşi clădire cu Fundaţia "Familia" mai activează un ONG pentru persoane vârstnice, care îşi doreşte o parte din teren. Din această cauză, discuţiile cu Primăria s-au blocat, până când cele două părţi vor reuşi să se înţeleagă.  Cu toate astea, Mariana Robea nu şi-a pierdut speranţa că, pe viitor, va putea să le ofere copiilor un loc adecvat pentru a face mişcare.

În ciuda situaţiei, am găsit totuşi motive de bucurie, atunci când le-am cunoscut pe Alexandra şi Ana Galben, două surori care vin în mod frecvent la centru şi care sunt extrem de studioase şi de cuminţi. Fetele provin dintr-o familie cu probleme financiare. Acestea locuiesc cu mama lor şi cu sora mai mică, în două camere, deoarece, anul trecut, casa le-a lua foc.

Campioană la stacking

Alexandra este în clasa a IV-a şi recent a câştigat locurile II şi III la două secţiuni din cadrul Concursului Naţional de Sport Stacking. Stackingul este un sport individual sau pe echipe care implică aşezarea unor pahare de plastic în formă de piramidă contra cronometru. Pe lângă acest succes, Alexandra este şi premiantă la şcoală, luând premiul I mereu, încă din clasa I. Micuţa a mai practicat, în trecut, handbal şi atletism, însă a fost nevoită să renunţe, fiindcă nu mai avea timp şi pentru şcoală.

Sora ei, Ana, practica şi ea sport stacking şi speră ca, în curând, să poată participa la competiţii. Amândouă şi-ar dori să poată lua lecţii de dans, însă nu-şi pot permite costurile, Alexandra fiind nevoită deja să plătească 55 de lei pentru competiţia de stacking.

Ca surorile Galben mai sunt mulţi alţii copii la centru, care vin dornici să înveţe, să se împrietenească cu ceilalţi, dar şi pentru că-şi doresc o viaţă mai bună. Iar simplul fapt că primesc o masă caldă, că pot fi ajutaţi la lecţii şi că pot cunoaşte alţii copii reprezintă foarte mult pentru ei.

Citit 2213 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Octombrie 2017 01:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.