Preşedintele de la United, război aprig cu FRF

Preşedintele de la United, război aprig cu FRF
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a comunicat, ieri, clubului United Galaţi decizia în dosarul meciului nedisputat de la Timişoara, cu Informatica: partidă câştigată prin neprezentare de clubul timişorean.

Toader Ştefu, preşedintele clubului gălăţean, care înainte de pronunţarea Comisiei de Disciplină ne spunea că este imposibil ca United să nu aibă câştig de cauză, a lansat imediat după aflarea hotărârii un atac virulent la adresa celor din FRF, de la preşedintele forului, Răzvan Burleanu, până la cei care se ocupă de partea de futsal, Vali Ioniţă şi Radu Petre.

Surpriza din afirmaţiile făcute de Ştefu într-un interviu acordat pentru Gazeta Sporturilor o reprezintă susţinerea pe care crede că o are din partea majorităţii cluburilor de futsal din sală. "Burleanu m-a pierdut pe mine şi 90 la sută din futsal. Lumea s-a săturat de favoritismele făţişe pentru Timişoara şi Deva. Iar cazul Galaţiului cu Timişoara i-a ridicat pe mulţi colegi din futsal împotriva lui Burleanu. M-au sunat de la toate formaţiile din primele două ligi să mă susţină", a afirmat Ştefu.

"Se butonează mult în culise"

Acesta a detaliat ce înţelege prin favoritismele pentru cele două cluburi menţionate: "Timişoara, ca şi Deva, este unul dintre copii răsfăţaţi ai FRF. Ambele sunt cluburi ajutate constant de federaţie pe linie de arbitraje, transferuri şi litigii. Au majoritate fotbaliştilor pentru naţională, sunt sprijinite în lupta pentru titlu şi Cupa României".

Toader Ştefu a mai acuzat că până şi cine primeşte cartonaşe se stabileşte în culise. "Se butonează mult în culise, iar trepăduşii de pe vremea lui Mircea Sandu (n.r. - fostul preşedinte FRF), adică Vali Ioniţă şi Radu Petre, care se ocupă direct de futsal, sunt şi acum la putere. Ei hotărăsc cine primeşte cartonaşele, ce arbitri merg cu misiune, cine trebuie împins de la spate. Se ocupă numai de prostii".

Ieri, într-o conferință de presă, Ştefu a mai spus că îl consideră pe Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, complice la toate aceastea. "Dacă nu se implică să facă curăţenie în federaţie, înseamnă că e complice. Trofeele din ultimii trei ani nu sunt curate, nu au legătură cu activitatea sportivă", a adăugat Toader Ştefu, ieri, noi acuzaţii.

"Sună a mită"

Totodată, conducătorul clubului gălăţean a mai acuzat conducerea FRF de "mită electorală", subiectul fiind invitarea conducătorilor de cluburi la recentul Campionat European, pe cheltuiala federaţiei. "Consider în neregulă aceste invitaţii, pe banii federaţii: transport, cazare, mâncare, bilete. Ne întoarcem la găleată şi făină? Sună a mită. Eu am refuzat, l-am trimis pe cont propriu pe fi-miu, care e director sportiv", şi-a continuat seria de acuzaţii oficialul clubului gălăţean.

Meci pierdut cu 0-5

Scandalul "Informatica - United" a pornit încă din luna noiembrie a anului trecut, după ce echipa gălăţeană a ajuns la Timişoara, pentru jocul cu Informatica, dar acolo a fost anunţată că disputa este amânată din motive de forţă majoră. Clubul timişoarean a trimis la FRF opt adeverinţe medicale, "invocând pe fals multiple probleme de sănătate în lot", conform lui Ştefu. Diagnosticul era de sindrom de intestin iritabil cu diaree, iar cei de la United au acuzat că adeverinţele nu au fost eliberate de un specialist, ci de un medic de la o clinică de chirurgie plastică. Ştefu susţine că realitatea a fost alta: "Jucătorii lor nu-şi primiseră banii, brazilienii nu au vrut să intre şi, ce e mai grav, doi sârbi nici nu erau în ţară în ziua eliberării adeverinţelor, din câte m-am informat. Alţi doi "bolnavi" erau la bere în ziua următoare celei în care trebuia să se dispute partida. Decizia firească era să ni se dea meci câştigat la masa verde".

"Că sârbii pentru care s-au eliberat adeverinţe nu erau în ţară, ne-a fost confirmat verbal de alţi sârbi ce joacă la noi în campionat. Iniţial ne-au spus că sunt dispuşi să depună mărturie la Comisie, dar apoi n-au mai vrut".

Totodată, preşedintele de la United a spus că absenţa din ţară a sârbilor poate fi verificată de către FRF. "Noi nu avem această calitate, dar ne-am interesat şi ştim că FRF, ca instituţie, are dreptul să ceară registrul de trecere a frontierei. Trebuie doar să vrea".

De asemenea, acesta a precizat că jucătorii echipei din Timişoara văzuţi la bere, în bar, de către componenţi ai delegaţiei gălăţene au fost Vlad Iancu şi Ilaş, dar că, în filmările făcute cu telefoanele, aceştia nu pot fi identificaţi, din cauza luminii slabe.

De asemenea, cei de la United susţin că prima decizie, cea de anulare a meciului din 7 noiembrie de către Departamentul Competiţii, este neregulamentară, întrucât cei care au luat-o nu aveau atribuţii de a decide dacă a fost sau nu situaţie de forţă majoră.

Ulterior, partida a fost reprogramată, iar de data aceasta nu s-a mai prezentat United, care a invocat faptul că nu se poate programa acest meci atât timp cât nu se dăduse un verdict la memoriul depus la FRF (au fost opt amânări în cazul acestui dosar).

Acum, Comisia de Disciplină a hotărât meci pierdut de către United cu 0-5, pentru neprezentare la reprogramare şi amendă de 4.000 de lei. De asemenea, clubul timişorean trebuie să plătească despăgubiri către United 5.613 lei, doar o treime din suma cheltuită pentru efectuarea deplasării la Timişoara.

"Mergem şi la TAS, până la capăt"

Oficialii clubului gălăţean au mai afirmat ieri că vor solicita motivarea deciziei Comisiei de Disciplină şi apoi vor face recurs. "Dacă va fi nevoie, vom ajunge chiar şi la TAS. De asemnea, vom face un memoriu şi la Ministerul Tineretului şi Sportului, în care cerem să verifice acest dosar. Mergem oriunde pentru a ne demonstra dreptatea, cu orice risc. Dacă va fi nevoie, vom apela şi la instanţele civile, chiar dacă asta ne este interzis de regulamentul federaţiei şi ar însemna dezafilierea", a adăugat Toader Ştefu.

Conducătorul echipei din Galaţi a mai spus că se bazează pe o prevedere din regulament conform căreia Informatica putea utiliza oricare alţi jucători dintre cei pe care îi are înregistraţi la FRF, inclusiv de la echipa din liga secundă: "Am solicitat la FRF tabelul cu jucătorii pe care îi au înregistraţi, dar fie s-au eschivat, fie ni le-au dat trunchiate, iar asta spune multe. Cu o săptămână înainte, cu rivala la titlu din Deva, au jucat cu patru juniori, puteau să o facă şi cu noi. Acolo a fost altceva, un conflict de muncă, jucătorii nici nu prea mai veneau la antrenamente în acea perioadă, de asta insistăm să ni se facă dreptate. Dacă ar fi fost un caz real, nu ar fi fost nici o problemă, ne-am fi dus la reprogramare".

În urma acestei decizii a Comisiei de Disciplină, în clasamentul Ligii I formaţia Informatica a urcat de pe locul 3 pe primul, cu 38 de puncte, cu un avans considerabil, de şapte puncte, faţă de United. Echipa gălăţeană se află acum într-o situaţie destul de dificilă, pe locul 4, cu cinci puncte în urma echipei de pe locul 2, Autobergamo Deva, şi cu patru mai puţin faţă a treia clasată, FK Odorheiu Secuiesc.

 

Citit 2688 ori Ultima modificare Vineri, 09 Februarie 2018 14:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.