Misiune naţională pentru un antrenor gălăţean

Misiune naţională pentru un antrenor gălăţean
În imagine, David Asandei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cei din departamentul futsal al Federaţiei Române de Fotbal au început anul trecut să lucreze şi pe latura feminină, cu o acţiune de selecţie finalizată prin înfiinţarea echipei naţionale de junioare Under 17, iar acum s-a făcut un nou pas, trecându-se la formarea reprezentativei de senioare. Misiunea i-a fost încredinţată gălăţeanului David Asandei, tehnicianul cu mari performanţe reuşite cu United fiind numit selecţioner.

Asandei şi-a început cariera de antrenor în fotbalul mare la centrul de juniori de la FCM Dunărea (2000-2002), apoi a antrenat, în Liga a III-a, formaţiile Mondial Brăila şi Viitorul Însurăţei. În 2002, a înfiinţat o echipă de futsal, cu care a câştigat barajul pentru intrarea în liga secundă, dar a renunţat, revenind la conducerea tehnică în 2007, când United era pe ultimul loc în Liga I. A antrenat formaţia gălăţeană de futsal până anul trecut, perioadă în care United a fost de două ori vicecampioană (2011 şi 2017), de trei ori a obţinut medalii de bronz, iar în "Cupa României" a luat de trei ori medlaii de argint.

Misiunea pe care i-a încredinţat-o FRF este una dificilă, în condiţiile în care nu există un campionat naţional de futsal pentru fete, astfel că mare parte din selecţie va fi făcută printre jucătoarele din primele două ligi de fotbal. "Sunt onorat pentru că mi s-a dat o asemenea misiune. Este o mare provocare în carierea mea şi sunt conştient de faptul că voi avea extrem de mult de muncit, atât eu, cât şi fetele care vor face parte din viitoarea echipă naţională. Nu va fi simplu, pentru că, în acest moment, în România nu există un campionat dedicat futsalului la nivel de fete, dar sunt premise importante, care ne dau speranţe. S-a progresat mult în fotbalul feminin, care acum se uneşte oarecum cu futsalul", a declarat Asandei.

Gălăţencele, sub ochii selecţionerului

Tehnicianul gălăţean şi-a făcut "temele", spunând că a identificat sportive românce care joacă futsal la nivel profesionist, în campionatele din Italia şi Spania. "Mă voi baza în principal pe fete legitimate la echipele de fotbal. Spre exemplu, avem echipa gălăţeană FC Universitatea, am informaţii că sunt fete foarte talentate. Nu le-am vazut până acum la joc, acum voi merge la meciurile lor. Una dintre ele, Carmen Marcu, a fost la naţionala de junioare la futsal. Avem şi jucătoare de futsal în Italia, de exemplu, pe Roxana Ion, în prima ligă, pe Sabrina Radu şi Alina Huchitu, în eşalonul secund. Am luat legătura cu ele, au fost extrem de entuziasmate că vom avea o echipă naţională! Mai sunt jucătoare şi din Spania, iar Sito Rivera, fost selecţioner la futsal al României, m-a asigurat de tot sprijinul său", a mai spus antrenorul gălăţean.

Acţiunile de selecţie vor începe în luna mai, după ce se vor încheia şi campionatele din Italia şi Spania. Momentul istoric al futsalului feminin românesc, cel al primului meci, Asandei doreşte să aibă loc în Galaţi. Este vorba de două partide amicale cu reprezentativa Republicii Moldova, programate în iunie.

Prima ediţie a unui Campionat European de futsal feminin va fi în 2019, preliminariile urmând să înceapă cel mai probabil în luna august a acestui an.

Citit 2301 ori Ultima modificare Vineri, 16 Februarie 2018 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.