* Ana Porgras, medaliată cu bronz la Mondialele din toamna lui 2009, a fost cedată clubului Farul Constanţa pentru numai 8.000 de lei * „Mai mult nu puteam obţine, este indemnizaţia de formare pentru sportivii medaliaţi internaţional”, explică şeful Liceului cu Program Sportiv din Galaţi, Florin Păunescu *
Plecată de trei ani la Deva
Octombrie 2009 a fost luna în care s-a vorbit foarte mult despre Galaţi. Vârful de lance al gimnasticii româneşti la Campionatele Mondiale de la Londra, delicata Ana Porgras, provenea din această zonă a ţării – trebuie să se fi mândrit multă lume cu performanţele fetiţei a cărei familie s-a destrămat cu mulţi ani în urmă!
Medaliată cu bronz la paralelele „mondiale” din Marea Britanie, gălăţeanca de 16 ani descoperită de antrenorii Nina şi Paul Gâlea, de la Liceul cu Program Sportiv din oraş se rupe de tot de localitatea natală.
Plecată de trei ani de zile la Centrul Olimpic de la Deva, campioana naţională absolută la individual compus a obţinut acordul de transfer şi va reprezenta Clubul Farul Constanţa.
„Oricum o pierdeam”
Sportivei i s-a oferit o locuinţă în municipiul de la malul Mării Negre şi un salariu pe măsura valorii sale, însă suma de transfer - numai 8.000 de lei - este deprimantă!
Florin Păunescu, directorul LPS Galaţi, ne-a confirmat plecarea „reginei” şi a explicat de ce mutarea Anei la Constanţa nu mai putea fi împiedicată.
„Se poate spune că suma de 8.000 de lei este infimă, însă asta reprezintă maximum ca indemnizaţie de formare pentru sportivii medaliaţi internaţional”.
„Cât a fost junioară, ne-a reprezentat, chiar dacă n-a mai dat de mult prin Galaţi”.
„Cum noi suntem doar club sportiv şcolar, n-o mai puteam ţine şi ca senioare. Oricum o pierdeam, aşa că ne-am dat acordul să plece la mai bine”, a declarat Păunescu.
Premiată cu numai 1.500 de lei!
„Noi abia i-am dat 1.500 de lei pentru că a ieşit campioană naţională”.
„Dacă eram club departamental, precum CSM Dunărea, de pildă, o puteam păstra, iar ca s-o dăm la altă grupare din Galaţi era absolut imposibil, pentru că noi suntem singurii care avem secţie de gimnastică.”
„Altfel, vă daţi seama că am fi implicat municipalitatea pentru a o păstra”, a mai spus directorul Liceului cu Program Sportiv care mărturiseşte că se bucură pentru pasul făcut de Ana.
„Trebuie să profite şi ea că poate la 18-20 de ani se va lăsa. Mâine-poimâine se poate accidenta şi n-a înţeles nimic din gimnastică”.
„În plan sentimental i-am făcut un bine dându-i drumul să plece la Farul, club care investeşte mult în această disciplină”, a conchis Florin Păunescu.
Explicaţie foto: Ana Porgras are toate şansele de a obţine aurul în următoarele competiţii internaţionale. N-o va mai face însă în contul lui LPS Galaţi, ci pentru Farul Constanţa
Foto: Prosport