Arbitru gălăţean, suspendat abuziv 16 etape

Arbitru gălăţean, suspendat abuziv 16 etape
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Liviu Ciubotariu, arbitrul de tuşă cu 900 de meciuri oficiate în carieră, a fost pus la colţ fără milă pentru că a ratat un ofsaid la meciul Poli Iaşi – Rapid * A fost suspendat pentru 16 partide la Liga I, măsură fără precedent în epoca modernă a fotbalului autohton *

Cine este Liviu Ciubotariu?

Are 33 de ani, este căsătorit şi are un copil. Este jurist de profesie, lucrează ca referent la Teatrul Muzical „Nae Leonard” şi deţine funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Galaţi.

Practică arbitrajul de 16 ani, iar de doi ani se află în lotul A, cel mai important corp al „cavalerilor fluierului”. A oficiat aproximativ 900 de meciuri în întreaga sa carieră, 14 partide fiind la Liga I. 

De ce sunt vânaţi?

Arbitrii sunt, poate, cea mai vânată specie din fotbalul românesc. De multe ori, acest tir necontenit se justifică, şefii de club şi alte persoane bine ancorate în fenomen afirmând în dese rânduri că unii „fluieraşi” pot fi mituiţi.

Atât le-a trebuit celor care văd reaua-intenţie în fiecare greşeală a posesorilor de fluier sau fanion, iar forurile autohtone care conduc sportul-rege sunt, uneori, nevoie să bată cu pumnul în masă mai mult decât trebuie pentru a induce opiniei publice ideea că deţin controlul.

Ultimei „reprezentaţii” a Comisiei Centrale de Arbitri i-a picat victimă gălăţeanul Liviu Ciubotariu, un tânăr care în întreaga sa carieră – 16 ani nu-s chiar din drum! – nu fusese niciodată acuzat că ar fi călcat în străchini: „Am fost dat drept model, dar greşelile de arbitraj n-au dispărut”.

„Dacă nu vezi, dai credit atacului”

I s-a întâmplat acum o săptămână şi jumătate, la prima etapă a returului Ligii I. Delegat ca tuşier la meciul Politehnica Iaşi – Rapid Bucureşti (n.r. – scor 2-1), Ciubotariu spune că a avut multe faze dificile pe care le-a judecat corect – observatorul partidei chiar îl lăudase în pauza acestui joc! – şi că n-a stat în dubii nici în minutul 58, când s-a petrecut faza care-i poate pune în pericol activitatea de arbitru.

O povesteşte chiar el, încă marcat, după ce şefii, practic, i-au luat capul: „Era un contraatac al Iaşiului. L-am văzut pe atacantul Păun în ofsaid, coechipierul său Badea nu-i pasează, se întoarce cu spatele către mine şi îşi face mingea pentru el”.

„În acea clipă am şapte jucători în faţă - patru apărători şi trei atacanţi - şi nu mi-am dau seama de momentul pasei. Păun vine, preia şi trage la poartă”.

„Nu mi-am dat seama dacă e ofsaid, iar indicaţiile sunt clare: dăm credit atacului”. Ochii îi sunt umezi şi caută cu privirea un punct de sprijin în zare…  

„Nimeni nu mi-a reproşat golul”

Gălăţeanul care spune că mezinul său este foarte trist, de când seniorul familiei nu mai arbitrează, are mari nelămuriri:

„Că am greşit, este clar, se vede pe reluările televiziunilor, nu sunt nebun! Dar atunci, la meci, nimeni n-a protestat, rapidiştii chiar şi-au văzut de treabă”.

„Nici după terminarea jocului, nimeni nu mi-a zis nici că ar fi fost ceva suspect. La intrarea pe tunelul care duce la vestiare, toată lumea a dat mâna cu mine, şi jucătorii, şi banca tehnică – niciun reproş!”.

„Eram convins sută la sută că luasem decizia corectă. Când am ajuns în vestiar, aveam un sms pe telefon. Scria ˝la golul doi e ofsaid˝. A căzut cerul pe mine!”.

Liviu a început imediat să dea telefoane, să se consulte cu specialişti în arbitraj şi toţi l-au liniştit: „Stai calm, nu păţeşti nimic. Abia s-a văzut şi la televizor, e fază grea!”.

„Fac apel, nu renunţ!”

Degeaba fusese încurajat. Nici nu se terminase prima rundă a primăverii că Biroul Executiv al Comisiei Centrale de Arbitri - ultima instanţă în domeniu - lua decizia: oficialii care greşiseră în acel week-end - Augustus Constantin şi Liviu Ciubotariu - erau suspendaţi pentru câte opt etape la Liga I, cu dreptul de a mai arbitra până la vară doar la ligile inferioare.

Deci, 16 runde de penitenţă şi pentru arbitrul asistent din Galaţi care nu văzuse un ofsaid!

„Nici nu-mi mai venea să mă antrenez, nici să mai ies din casă. E incredibil ce mi se întâmplă”, mărturiseşte omul pus în pielea nevinovatului care este aruncat în temniţă.

Nu l-a chemat nimeni la comisie, nu s-a putut apăra, pur şi simplu a primit „condamnarea” prin telefon.

„Am făcut apel, sper să-mi reducă suspendarea. Oricum, nu renunţ la arbitraj nici în ruptul capului”, conchide victima celei mai drastice măsuri luate vreodată în arbitrajul românesc.

Haz de necaz: „Arbitrii au şi alte joburi”

Arbitrul gălăţean Liviu Ciubotariu, vicepreşedinte la AJF Galaţi şi referent la Teatrul Muzical „Nae Leonard”, susţine că „oamenii în negru” nu-şi permit să trăiască numai din baremurile de arbitraj.

„Ca asistent, am 3.560 de lei pe meci, dar de multe ori aceşti bani vin cu două-trei luni întârziere”.

„Din aceşti bani, îţi achiţi transportul, cazarea şi masa, deci scad cam 1.000 de lei de deplasare”.

„Îţi mai pică vreo suspendare - ca cea pe care am primit-o eu - şi rămâi fără bani de pâine”, face haz de necaz tuşierul în vârstă de 33 de ani.

Explicaţie foto: Liviu Ciubotariu a fost suspendat recent pentru prima dată în cariera sa de arbitru: a luat 16 etape cât pentru toţi cei 16 ani ai săi din fenomen

Citit 1872 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.