Apelul disperat al unei baschetbaliste gălățence blocate în Italia

Apelul disperat al unei baschetbaliste gălățence blocate în Italia
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Gălățeanca Alina Crăciun (26 ani) este o baschetbalistă care a evoluat în sezonul 2019-2020 la echipa Alma Patti (liga a doua italiană) și care în prezent este blocată în Peninsulă, unde nu a reușit să obțină niciun sprijin din partea Consulatului Român din Catania. Andreea Crăciun, componentă a echipei naționale a României, a fost în lotul echipei Phoenix Galați în sezonul 2017-2018.

Alina Crăciun spune că situația în care se află este delicată, problemele începând să se amplifice după 2 aprilie, moment în care s-a anulat campionatul, după ce inițial a fost doar suspendat. De la începutul lunii aprilie, a fost pusă presiune asupra ei să părăsească locuința în care stătea, contractul acesteia fiind anulat "din motive de forță majoră".

"Suntem într-o situație de criză, rămânem fără bani. Încercăm să apelăm la ajutorul statului, dar nu primim nicio informație concretă, despre ce se întâmplă cu noi sau cum putem reveni în țară. Am achiziționat mai multe bilete de avion, toate s-au anulat. În momentul de față, cei de la club pun presiuni foarte mari pe mine pentru a părăsi locația unde stau și țara, fără să mă mai ajute în vreun fel, ba chiar mă șicanează. Suntem într-o situație critică. Nu se știe mâine ce se întâmplă cu noi, putem rămâne fără acoperiș în orice moment, putem rămâne pe stradă. Nu se mai poate sta aici!", a declarat Alina Crăciun, la postul tv Digi 24.

Aceasta a apelat în mai multe rânduri la Consulatul din Catania, însă povesteşte că a dat peste o atitudine incredibilă a personalului de acolo. "Deci, nu trebuie să sunați! În primul rând, nu trebuie să sunați! Da? Asta ar fi foarte drăguț din partea dumneavoastră, să nu sunați. Nu este obligat statul român să se ocupe de repatrierea aceasta! Noi nu putem să scriem la guvernator și să spunem: Domn'e, dați-ne o cursă acuma repede, că avem niște cetățeni pe care trebuie să-i ducem. Deci, nu se poate! Deci, nu știu, scrieți la domnul Iohannis! Spuneți: suntem blocați aici, nu se poate statul român să ne lase așa de izbeliște! Vă rugăm, faceți ceva! Trimiteți un charter, trimiteți o cursă specială, nu știu!", se aude în înregistrarea telefonică prezentată de gălățeancă pe postul Digi24.

Sportiva a precizat că, în urma mediatizării cazului său, a fost anunțată că săptămâna viitoare se va pune la dispoziție un mijloc de transport spre România. "Poate cu ocazia aceasta se va face ceva și pentru restul românilor care sunt în situații disperate", ne-a declarat gălățeanca.

Comportament "taxat" de MAE

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, luni, că a fost încheiat raportul de muncă cu un funcţionar de la Consulatul României la Catania, precizând că modul în care acesta a gestionat dialogul cu un cetăţean român a fost "condamnabil", încălcând normele de conduită, informează Agerpres. "Cu privire la situaţia unui cetăţean român care se află în Republica Italiană, cu scopul de a desfăşura activităţi sportive de performanţă şi care s-a adresat Consulatului României la Catania, MAE face următoarele precizări: comportamentul manifestat de către funcţionarul consular şi modul în care acesta a gestionat dialogul cu cetăţeanul român sunt condamnabile, reprezintă o încălcare a normelor de conduită şi a principiilor care ghidează activitatea Corpului diplomatic şi consular al României şi nu sunt reprezentative pentru modul în care misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României gestionează solicitările de asistenţă primite din partea cetăţenilor români", se arată într-un comunicat de presă al MAE, transmis luni.

Conform MAE, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, raportul de muncă al funcţionarului în cauză, angajat pe plan local al Consulatului României la Catania, a fost încheiat, în conformitate cu dispoziţiile art. 8.1 lit. c din Convenţia civilă de prestări servicii nr. 70/30.01.2020, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, inclusiv a termenului de preaviz.

 

Citit 2028 ori Ultima modificare Marți, 19 Mai 2020 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.