Aerodromul din Ianca revine la viață. Aeroclub teritorial Galați-Brăila pentru sporturile aeronautice

Aerodromul din Ianca revine la viață. Aeroclub teritorial Galați-Brăila pentru sporturile aeronautice
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Gălățenii care vor dori să practice sporturile aeronautice vor putea face acest lucru și pe Aerodromul din Ianca, ce urmează a fi administrat de Aeroclubul României, o hotărâre în acest sens fiind în curs de aprobare la nivelul Guvernului. Ar fi a doua locație din zona Galați-Brăila accesibilă iubitorilor de zbor, după facilitățile oferite de Aerodromul Aerial Club Vădeni.

Aerodromul de la Ianca, fostă unitate militară, a fost preluat în 2009 de CJ Brăila în ideea de a face aici un aeroport civil, însă, în afară de cheltuielile administrative, planurile au rămas doar pe hârtie, o cauză fiind și ambiguitățile de ordin patrimonial.

În prezent, la Ianca, doar avionul expus pe post de monument în centrul localității mai amintește de tradiția aviatică de altădată, în rest, paza aerodromului, ale cărui facilități au început să se degradeze, este doar o sursă de pierderi la bugetul județean.

Actualul președinte al CJ Brăila, Iulian Chiriac, spune că a făcut toate demersurile necesare pentru a trece aerodromul de la Ianca în patrimoniul public al statului, pentru a clarifica partea de patrimoniu public al județului Brăila, așa cum cerea Ministerul de Finanțe, însă Ministerul Apărării nu a dorit să renunțe la acest obiectiv. Între timp, Aeroclubul Român a găsit o întrebuințare a facilităților de la Ianca.

"În ședința de Guvern (ea s-a desfășurat miercuri, 3 februarie – n.r.) va fi aprobată o notă în care domnul prim-ministru Nicolae Ciucă va fi de acord cu trecerea aeroportului Ianca către Ministerul Transporturilor prin Aeroclubul Român, astfel încât acolo să se desfășoare activități de examene, pilotaj pentru copii și adulți. Am încercat atâția ani să-i dăm o utilitate și iată că am găsit o soluție bună și de viitor. Am scăpat de o parte din cheltuielile Consiliului Județean, dar asta nu înseamnă cu nu vom fi alături de Aeroclubul Român, de a da o mână de ajutor pe partea de infrastructură și de a impulsiona activitatea, astfel încât să devină o activitate atractivă, atât pentru Galați, cât și pentru Brăila", a declarat președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac.

Documentul avut în vedere de Guvern vizează ”Aprobarea transmiterii unei cereri către Consiliul Județean Brăila în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unor imobile din domeniul public al județului Brăila în domeniul public al statului în vederea dării în administrarea Aeroclubului României”.

Aeroclubul României este o instituție publică finanțată din venituri proprii şi subvenții acordate de la bugetul de stat, care funcționează în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Aeroclubul României include în prezent 15 aerocluburi teritoriale, iar aeroclubul teritorial de la Ianca ar urma să fie primul pe care această instituție l-ar coordona în Regiunea de Sud-Est, din care fac parte Galațiul și Brăila.

Aeroclubul României funcționează ca unitate de pregătire și perfecționare a personalului aeronautic civil, precum și ca structură sportivă de performanță cu profil aeronautic.

Citit 4851 ori Ultima modificare Duminică, 06 Februarie 2022 20:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.