* Elevii din ciclul primar sunt condamnaţi să nu cunoască noţiunile de tumbă, extensie sau genuflexiune dacă nu va exista profesor titular de educaţie fizică pentru acest nivel * Lipsa orelor de sport va fi sinonimă cu instalarea careului nociv: cifoza, lordoza, scolioza şi obezitatea! *
Nota de la mate sau sănătate?
Vacanţa este aproape răpusă, iar de săptămâna viitoare şcoala va fi repusă în drepturi.
Pare un simplu joc de cuvinte, dar dacă libertatea din timpul verii poate fi asociată cu mişcarea (vacanţele la bunici nu mai au priza de până acum câţiva ani, însă plimbările şi jocurile din faţa blocului sunt de actualitate), a doua jumătate a lunii septembrie va reduce până spre zero şansele de agitaţie fizică.
Îndoctrinaţi de acasă că vine vremea clopoţelului şi că notele de la mate şi română sunt cele mai importante, copiii noştri devin colegi de bancă, dacă nu chiar şi de ego, cu cifoza, lordoza, scolioza şi obezitatea!
Câţi dintre părinţi se interesează dacă la şcoală se mai practică educaţia fizică? Basme! „Să vedem de câte cărţi, caiete şi penare este nevoie…”
„Calculatorul ne omoară copiii!”
Vom trata (nu despre vindecare este vorba) cu altă ocazie cifoza şi suratele sale distrugătoare.
Principala problemă la început de an şcolar o constituie absenţa orelor de sport de la clasele I-IV, o realitate crudă pe care ţâncii n-o pot conştientiza, însă şi mai dureros este că, deşi dotaţi cu discernământ, nici mulţi dintre părinţi nu-şi dau seama cât de importante sunt momentele în care urmaşii lor îşi mişcă braţele şi picioarele.
Nu pe tastatură sau telecomandă, ci pe un teren de sport, altă problemă care ne obligă să extindem campania de popularizare a nevoii de sport.
„Calculatorul şi programele TV ne omoară copiii!” este alarma deloc exagerată a lui Emilian Pătru, inspector şcolar pe probleme de Educaţie Fizică şi Sport.
Promisiunea ministrului, vorbe goale
„Sportul este o componentă esenţială a Educaţiei, iar eu sunt foarte ataşat de acest lucru. Ministerul se numeşte acum Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi voi lucra cu performeri din domeniul sportiv, pentru că ei reprezintă modele pentru societate. Deci am un angajament ferm pentru sportul în şcoală şi în activităţile extraşcolare.”
Citatul nu-i aparţine vreunui filosof din antichitate, ci însuşi ministrului Daniel Funeriu, care n-a adus gura de oxigen pe care o promitea.
Dimpotrivă, din această toamnă se ajunge la contra-performanţa ca unii dintre elevii de şcoală primară să nu aibă ore de sport! Reducerea de norme, propusă de Ministerul Educaţiei, loveşte în picii cărora explicaţia conform căreia „educaţia fizică va fi practicată numai în şcolile în care există profesori titulari” este totuna cu OZN-urile.
Din 143 de profesori, doar 40 repartizaţi
În teorie, orice învăţător în sarcina căruia cade şi organizarea de ore de sport poate masca această lacună de sistem, dar practic alergările şi tumbele vor fi înlocuite cu ore noi de citire şi matematică.
În judeţul Galaţi 143 de profesori de educaţie fizică a căror medie trece de 5 solicită un post, însă până zilele trecute doar maxim 40 au fost şi repartizaţi.
„Sperăm să se mai deblocheze câteva posturi, ne dorim enorm de mult să rezolvăm această problemă” adaugă inspectorul Pătru, însă nici el şi nici inspectorul general, Doru Resmeriţă, nu sunt vinovaţi de faptul că unele instituţii şcolare ar trebui să-şi treacă pe frontispiciu o precizare esenţială pentru orice om sănătos: dacă acolo se duce sau nu lupta împotriva careului nociv: cifoza, lordoza, scolioza şi obezitatea.
Cocoaşa denumită educaţie fizică se măreşte, însă campania noastră este abia la început.