* Ca să nu „transpire” sau să nu „răcească” - argumente de-a dreptul puerile - elevii sunt ajutaţi şi de părinţi pentru a-şi procura abonamentul la cifoză, scolioză, obezitate şi la toate celelalte nenorociri care derivă din lipsa de mişcare * În realitate, copiii - încă sănătoşi - ocolesc graţie unui document fals, drumul spre o viaţă normală *
„Nimeni nu ia taurul de coarne!”
Campania noastră de popularizare a mişcării încă din primii ani de şcoală ajunge astăzi la cea mai cinică etapă. Scutirea medicală - o hârtie cu parafa unui doctor pe care este aruncată o afecţiune incompatibilă cu efortul fizic, a fost întotdeauna la modă în România şi, în ciuda faptului că este uşor de depistat veridicitatea unui diagnostic, legile au rămas la fel de permisive.
„Dacă medicul a semnat o adeverinţă că elevul respectiv este inapt, ce poţi să faci? Văzându-i cum merg pe stradă sau chiar alergând în anumite situaţii care n-au legătură cu orele de sport, ne dăm seama că acei copii sunt sănătoşi. Din păcate, sănătatea nu se află pe primele locuri în România şi nimeni nu vrea să ia taurul de coarne”, a ţinut să comenteze, fără a-şi declina identitatea, un profesor de educaţie fizică din Galaţi.
„Doar specialiştii să le elibereze!”
L-am întrebat şi pe doctorul Mihail Troacă, specialist în medicină sportivă, singurul gălăţean care avea competenţa cu mulţi ani în urmă de a decide dacă un elev poate sau nu să participe la orele de sport, cine poate elibera o scutire.
„Este normal ca orice medic de specialitate, şi subliniez să fie de specialitate, să semneze o adeverinţă de acest gen. Este adevărat, multe dintre ele sunt false, iar această realitate nu ne face cinste”, a comentat doctorul echipei de fotbal Oţelul.
„Ce bine era în vremea în care numai domnul Troacă dădea scutiri! Erau în oraş doar 10-15 inapţi. Bine, când copilul are stimulator cardiac sau când este într-un rinichi, n-ai ce să faci. Dar este păcat ca un copil să primească scutire doar ca să ajungă mai repede acasă sau ca să nu răcească, aşa cum îi apără părinţii”, l-a completat inspectorul şcolar de specialitate Emilian Pătru.
„Părinţii sunt primii vinovaţi!”
„Ce rost are să meargă la orele de educaţie fizică? Să transpire? Lasă mişcarea, n-are timp de aşa ceva! Copilul meu trebuie să înveţe. Dacă va fi cazul, peste câţiva ani îi voi face abonament la sala de fitness.”
Cunoaşteţi acest mod de a gândi, mulţi dintre părinţi preferă să-şi ştie odrasla în afara cadrului în care inima pulsează sănătate.
„Părinţii gândesc aşa cum au fost educaţi. Tinerii părinţi din ziua de azi n-au avut încă nevoie de doctor. Probabil, mulţi dintre ei au fost scutiţi medical atunci când erau la şcoală şi greşesc când transmit pe mai departe această practică”, a mai spus inspectorul Pătru, iar profesorul de sport Cristian Ilie, de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”, ne-a oferit un exemplu incredibil pentru aceste vremuri:
„Părinţii sunt vinovaţi, este clar! De pildă, eu am la ore un elev scutit care vine, ia o minge şi se mişcă atât cât poate. N-a lipsit nicio oră!” Din cauza unui truc ancestral, educaţia fizică - în definitiv propria sănătate - este umilită an de an…
Comentariu foto: S-a ajuns prea departe cu aceste adeverinţe! Scutirile medicale pot fi procurate şi de pe Internet, ele având parafa medicului şi trebuind doar completate