„Suntem la 5.500 de metri!”

„Suntem la 5.500 de metri!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Expediţia din Himalaya, pe care o urmărim cu maxim interes, evoluează bine chiar dacă se anunţă condiţii tot mai vitrege pentru concitadinul nostru şi pentru camaradul său, Adrian Faku * Iarna, securiştii chinezi şi înălţimile pe care organismul uman le acceptă cu greu fac din aventura celor doi o poveste fascinantă 

Îşi ascund SAT-Phone-ul

„Scoate-ţi căsuţa aia vocală că mă disperă!”, mi-a spus sâmbătă seară, pe un ton uşor iritat, gălăţeanul Tiberiu Pintilie, plecat alături de prietenul său, Adrian Faku, pe Himalaya.

Vocea parcă nu-i mai semăna, vorbea mai greu şi respira tot mai des: „Suntem la 5.500 de metri. Este noapte la noi şi am vrea să dormim un pic că suntem obosiţi. Telefonul Thuraya nu are semnal peste tot, iar din cauza securiştilor chinezi ne ferim, că dacă ni-l găseşte nu va fi bine.”

Aparatul capabil să comunice prin satelit, cu care cotidianul „Viaţa liberă” i-a înzestrat pe Tibi şi Adi, atentează – aşa cred localnicii – la securitatea statului chinez. Internetul? E o glumă proastă pe giganticul lanţ muntos asiatic.  

Cu iacii la drum

„Suntem împreună cu cinci slovaci şi şapte cehi în echipă. De fapt, suntem cu ei doar pe acelaşi permis de Tibet, întrucât fiecare îşi vede de treaba lui”, mai spun băieţii care visează să atingă piscul Cho Oyo (8.201 metri).

Au dureri de cap serioase, ei le spun migrene, iar vremea schimbătoare de pe acoperişul planetei îi poartă brusc de la transpiraţie la îngheţ şi viceversa. Traseul sinuos i-a adus la Gyablung, un sătuc situat la 5.380 de metri.

„Am rămas o noapte în plus aici pentru aclimatizare. Am ajuns astăzi (n.r. – sâmbătă) şi la 6.000 de metri într-o tură lejeră, iar mâine ajungem cu iacii în tabăra de bază, la 5.700 de metri”, îşi continuă povestea curajoasa echipă românească. 

„Ninge tare la tabăra avansată 2”

Urcarea spre tabăra avansată 2, la 6.700 de metri, se anunţă destul de periculoasă, ninsoarea făcând practic imposibil accesul în următoarele zile. „Nimeni dintre cei care sunt acum în ascensiune aici n-a reuşit să ajungă acolo, dar sperăm să se mai oprească furtuna de zăpadă. Nu ne temem de nimic, ne place ceea ce facem.

Mulţumim tuturor pentru susţinere, primim tot ce ne scrieţi pe site şi pe telefon, dar citim când apucăm! Va pupăm din fascinanta Himalaya!”, şi-a încheiat episodul Tiberiu Pintilie, gălăţeanul de 27 de ani care practică „diplomaţia prin aventură”. La jumătatea lunii octombrie, pe vârful Cho Oyo vor ajunge steagul României, însemnele echipei de fotbal Oţelul şi cele ale cotidianului nostru.

Citit 1464 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.