Novak Djokovici a scris istorie la Roland Garros

Novak Djokovici a scris istorie la Roland Garros
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Fără nicio exagerare, suntem contemporani cu o legendă a tenisului de câmp. Adulat, dar și detestat, evident, în măsură mult mai redusă, sârbul Novak Djokovic a intrat definitiv, începând de duminică, 11 iunie, în istoria acestui sport, după ce a câștigat, pe zgura de la Roland Garros, al 23-lea său titlu de Mare Șlem.

A fost al treilea succes la Paris pentru Nole, într-o epocă în care marele său rival, Rafael Nadal, a triumfat de 14 ori în capitala Franței și el s-a produs într-o manieră incontestabilă. De altfel, campionul sârb nu a cedat decât două seturi pe parcursul competiției, în sferturi de finală, la rusul Karen Khachanov și în semifinala așteptată de toată lumea cu tânărul iberic, Carlos Alcaraz. De altfel, acest ultim meci a fost umbrit de accidentarea lui Carlitos, la 1-1 la seturi.

În finală, Djokovic a etalat același tenis calculat, fără sincope și a trecut în minimum de seturi de norvegianul Casper Ruud: 7-6, 6-3, 7-5, după trei ore și 16 minute de joc. Pentru Ruud, a fost a doua finală consecutivă la Roland Garros, după ce a pierdut, mult mai categoric, anul trecut, în fața lui Nadal și al treilea ultim act într-un turneu de Mare Șlem din carieră.

La polul opus, rusul Daniil Medvedev (cap de serie nr. 2) a oferit cea mai mare surpriză a turneului, atunci când a fost învins, chiar în primul tur, de brazilianul Thiago Seyboth Wild, venit din calificări.

În competiția feminină, lidera mondială, poloneza Iga Swiatek, și-a trecut în cont, la rândul său, al treilea titlu parizian, la doar 22 de ani. Ea a fost testată, atât în semifinala cu brazilianca Beatriz Haddad Maia, dar, mai ales, în finala de sâmbătă, 10 iunie. În ultimul act, cehoaica Karolina Muchova a opus o rezistență dârză, ducând partida în setul decisiv. De altfel, Muchova a revenit de la 2-6, 0-3, și-a adjudecat manșa a doua cu 7-5 și a condus cu 2-0 și 4-3 în setul al treilea, dar a cedat, după, mai multe nereușite la serviciu, cu 6-4, după aproape trei ore de dispută. Nu trebuie uitat că tot cehoaica a eliminat-o, în semifinale, pe o altă mare favorită, belarusa Arina Sabalenka (favorită 2), la capătul unui alt meci istovitor: 7-6, 6-7, 7-5, în trei ore și 17 minute.

Pentru toți acești sportivi urmează o perioadă de trei săptămâni în care se vor desfășura turneele pregătitoare pentru al treilea Mare Șlem al anului, Wimbledon. ”Splendoarea din iarba” londoneză se va desfășura în perioada 3-16 iulie și va putea fi urmărită, în România, ca de obicei în ultimii ani, pe Eurosport.

Citit 664 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 11:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.