Pledoarie pentru sport, pentru sănătate: „Tati, vreau la fotbal!”

Pledoarie pentru sport, pentru sănătate: „Tati, vreau la fotbal!”
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Continuăm serialul adresat părinţilor, cu informaţii utile despre cluburile sportive unde pot fi îndrumaţi copiii * Cel mai popular sport, fotbalul, are în Galaţi o ofertă bogată de grupări care se ocupă de cei mici

Puţini sunt taţii care nu au fost contaminaţi cu „microbul sportului cu balonul rotund" şi care să nu viseze să-şi vadă băieţii ajunşi fotbalişti. Când puştii, entuziasmaţi de nebunia de pe străzile Galaţiului din luna mai a anului trecut, îşi trag de mânecă părintele cu replica decisivă „vreau să fiu campion, ca Râpă, Sârghi, Iorga şi Neagu”, atunci următorul drum nu mai poate fi decât spre un teren de fotbal. Au de unde alege, în oraşul campioanei existând numeroase cluburi care dau importanţă maximă activităţii la nivel de copii şi juniori.

Educaţie prin fotbal

Aurelian Drăgan, antrenor federal zonal pentru juniori şi totodată şeful Centrului de juniori de la FCM Dunărea, spune că cel mai important câştig pentru un copil adus pe terenul de fotbal este smulgerea acestuia din faţa calculatorului.

„Computerul este criminalul sănătăţii copiilor în secolul 21. Le ocupă timpul în detrimentul mişcării şi implicit al sănătăţii. Dacă în urmă cu câţiva ani, începeam selecţia pe la 9-10 ani, acum este nevoie să începem mai devreme, chiar de la şase ani, ca să prindă plăcerea de a face sport înainte a fi cuceriţi de calculator", a declarat Aurelian Drăgan.

Antrenorul specializat în activitatea juvenilă a ţinut să sublinieze contribuţia semnificativă în educaţia copilului pe care o are practicarea acestui sport. „Fotbalul oferă copilului echilibrul emoţional. Le dezvoltă capacitatea de refacere psihică după eşecuri, le oferă şi o capacitate deosebită de concentrare în momentele importante, îi educă să poată lua decizii optime într-o fracţiune de secundă. Chiar dacă numai cei dotaţi genetic ajung la performanţă, toţi au marele câştig de a fi mai sănătoşi şi de a deveni caractere mai puternice", a mai precizat Aurel Drăgan.

La FCM Dunărea, nu se precepe nicio taxă. Părinţii trebuie să le asigure puştilor doar treningurile pentru antrenament şi încălţămintea. O pereche de ghete de fotbal costă minimum 100 de lei. La acest club, selecţia începe la şase ani şi continuă până la 14-15 ani. Alexandru Avanu şi Ion Gheorghiţă sunt antrenorii grupelor celor mai mici juniori.

La Oţelul, taxă de 50 de lei

Ilie Hagioglu, şeful Centrului de copii şi juniori de la Oţelul, afirmă că fiecare copil plăteşte o taxă lunară de 50 de lei, în schimbul căreia se oferă mingi şi echipament, în general, cu excepţia încălţămintei, tot ceea ce este necesar pentru antrenamente şi deplasări la meciuri.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru AS Steaua Dunării, grupare destinată doar celor mici şi care are o colaborare extrem de strânsă cu Oţelul, cu antrenori care lucrează pentru ambele cluburi şi pentru care aspectul educaţional al muncii lor este primordial.

„Noi punem mare accent pe educaţia copiilor. Antrenorii au obligativitatea să le urmărească şi activitatea şcolară, iar dacă sesizează probleme, intervenim la timp. La noi, fotbalul fără şcoală este de neconceput", adaugă Ilie Hagioglu.

La Oţelul şi la Steaua Dunării selecţia începe încă de la grădiniţă, de la şase ani, antrenorul care se ocupă de selecţia celor mici pentru ambele grupări fiind Ion Morohai. Apoi ajung să lucreze cu antrenorii Valentin Cramer, Cezar Angelescu, Doru Balmuş, Sandu Târâlă şi Lucian Măstăcan, iar la „Steaua Dunării" cu Florin Cramer, Andrei Calinov şi Adrian Bontea.

Fotbaliştii de la Junior iau lecţii de înot şi judo

O altă opţiune pentru părinţi este Clubul Sportiv Junior, care este specializat pe instruirea copiilor şi juniorilor. Taxa lunară în acest caz este de 80 de lei pe lună, care include 2-3 antrenamente pe săptămână la începători, respectiv patru şedinţe de pregătire la avansaţi. Suplimentar, copiilor de la acest club li se oferă câte un antrenament pe lună de înot şi judo. Cei patru antrenori ai clubului sunt foarte bine pregătiţi, toţi având licenţa A: Marius Cosoreanu, Ionuţ Niculcea, George Bedreagă şi Alex Iliuciuc – antrenor de portari. Selecţia începe de la vârsta de şase ani.

O altă variantă demnă de luat în considerare este Liceul cu Program Sportiv, unde copiii pot face şi şcoală şi fotbal, încă din clasa întâi.

Date de contact

Informaţii suplimentare referitoare la programul de antrenamente precum şi orice alte detalii pot fi obţinute, pentru FCM Dunărea, de la antrenorii Alexandru Avanu (telefon 0745.769.783) şi Ion Gheorghiţă (0744.240.517). Pentru Oţelul şi Steaua Dunării persoana de contact este antrenorul Ion Morohai (0740.843.944). CS Junior are un număr de telefon special pentru obţinerea de informaţii (0744.586.467), un prim contact cu acest club putând fi luat şi prin intermediul site-ului csjuniorgalati.ro. Pentru Liceul cu Program Sportiv, situat pe strada Stadionului nr. 5, relaţii pot fi obţinute direct de la secretariatul şcolii sau telefonic la numărul 0236.498.083.

Citit 7562 ori Ultima modificare Duminică, 15 Ianuarie 2012 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.