Veşti excelente din Pamir! Alpiniştii români au ajuns pe Vârful Lenin
Foto: Tiberiu Pintilie (centru) şi camarazii săi, pe vârf!

Veşti excelente din Pamir! Alpiniştii români au ajuns pe Vârful Lenin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Patru dintre cei şase alpinişti români porniţi în expediţia „Pamir 2012”, printre care şi gălăţeanul Tiberiu Pintilie, au reuşit să ajungă pe Vârful Lenin, la 7.124 de metri altitudine

Primul obiectiv al expediţiei româneşti din Pamir a fost atins, Tiberiu-Nicolae Pintilie, George Porancia, Lucian Roşu şi Adrian Fako reuşind să urce până pe Vârful Lenin, la 7.124 de metri. Duminică, la ora 11.20, au transmis marea veste direct de pe vârf. „Euforici şi obosiţi deopotrivă, au vrut ca aceasta veste să ajungă cât mai repede la voi, susţinătorii lor de pretutindeni, în semn de mulţumire şi apreciere. Simt energia pe care le-o trimitem, aşa că vă invit să-i felicităm pentru aceasta reuşită şi să le rămânem în continuare alături. Încă o dată Atitudinea a invins Altitudinea”, a comunicat pe blogul expediţiei Oana Harabagiu, prietena lui Tibi Pintilie.

Vârful Lenin este cel mai înalt din lanţul montan Trans-Alay din Asia Centrală şi al treilea ca înălţime din fosta Uniune Sovietică, fiind depăşit ca altitudine de cei doi coloşi: Ismoil Somoni Peak (7.495 m, denumire populară Kommunismus) şi Pobeda (7.435 m).

Ascensiunea Vârfului Lenin este prima etapă a expediţiei româneşti din Pamir, doi dintre cei şase alpinişti, Tiberiu Pintilie şi Lucian Roşu, intenţionând în a doua fază a proiectului să plece şi spre „Kommunismus”. Iniţial şi George Porancia urma să plece cu cei doi, dar din motive obiective a trebuit să renunţe.

„Jucau leapşa cu semnalul”

Printre multe alte dificultăţi, Adrian Fako, Lucian Roşu, George Porancia, Gabriel Iliaş, Andrei Cumpănăşoiu şi Tiberiu Pintilie au avut probleme şi cu semnalul telefonic astfel că au comunicat foarte rar cu cei de acasă. Mai mereu cerul a fost acoperit de nori, astfel că n-au prea putut folosi încărcătorul solar de la Thuraya, aparatul de comunicaţii prin satelit ce le-a fost oferit de „Viaţa liberă”, iar în momentul în care prindeau o liniuţă de semnal GSM erau în culmea fericirii. „Am primit telefon de la Gabi, ne-a spus că sunt bine şi sunt în tabăra 2, la 5.300 m. Erau foarte veseli cu toţii, jucau leapşa cu semnalul ( şi spun asta pentru că se auzea şi Tibi pe fundal strigând din depărtări «Am prins şi eu o liniuţă!»). Nu am apucat să vorbim foarte mult pentru că s-a întrerupt”, povestea Cătălina Tăbăcaru, prietena lui Gabi Iliaş, pe pagina sa de facebook.

Vremea le-a fost extrem de ostilă, a nins continuu, iar din cauza zăpezii foarte mari Gabi şi Andrei Cumpănăşoiu s-au întors înapoi de la 6.000 de metri. De pe la 4.500 de metri temperaturile au fost mereu negative, recordul fiind de minus 19 grade Celsius.

Tibi, George, Adrian şi Lucian au coborât ieri până în tabăra de bază. Felicitări şi cărări însorite spre Kommunismus!

Citit 3372 ori Ultima modificare Luni, 23 Iulie 2012 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.