Premieră uluitoare în alpinismul românesc! Tiberiu Pintilie şi Lucian Roşu, ascensiuni de 25 de kilometri!

Premieră uluitoare în alpinismul românesc! Tiberiu Pintilie şi Lucian Roşu, ascensiuni de 25 de kilometri!
Viaţa Liberă are corespondent la mare înălţime: Tiberiu Pintilie, în imagine după urcarea pe Vf. Lenin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţeanul nostru şi Lucian Roşu au reuşit să ajungă pe al treilea vârf în expediţia Pamir 2012 * Premieră impresionantă, Tibi şi Luci sunt singurii români care reuşesc să urce trei „şapte miari” într-un sezon


În sfârşit, am primit vestea cea mare, aşteptată cu sufletul la gură de apropiaţii celor doi alpinişti români aflaţi în ascensiune pe masivul Pamir, dar şi de toţi gălăţenii care le-au devenit suporteri urmărindu-le pasionanta aventură prin intermediul ziarului nostru. Gălăţeanul Tiberiu Pintilie (28 de ani), alături de Lucian Roşu (24 de ani, Iaşi), au ajuns pe Ismail Somoni, vârful de 7495 metri cunoscut mai ales sub vechea sa denumire, Kommunismus, cel mai înalt din fosta Uniune Sovietică. Măreţul obiectiv a fost atins miercuri, dar au putut să transmită acasă vestea ultimei lor isprăvi abia ziua următoare pentru că la 7495 de metri altitudine rămăseseră fără baterie la „Thuraya”, erau nori şi n-au putut folosi încărcătorul solar al telefonul capabil să comunice prin satelit ce le-a fost pus în rucsac de Viaţa liberă

“Cinci kilograme pierdute, feţe arse, buze crăpate, trei nopţi nedormite la 7000 de metri, temperaturi de -15 grade, vânt puternic şi totuşi steagul României a fluturat la 7495 m. pe 15 august, ora 16:30. Suntem în continuare la 7000, azi vom încerca să coborâm cât mai jos. Ascensiunea a durat 13 ore, am fost în total 13 alpinişti care am ajuns sus. Revenim cu detalii în base camp (n.r. – tabăra de bază)”, acesta a fost mesajul transmis joi după-amiază de cei doi băieţi, adevărate monumente de curaj, răbdare, putere fizică şi voinţă.

Între timp, coborâseră la 6.000 de metri, când s-a putut vorbi ultima dată cu ei.

Sus, chiar şi cu antibiotice

Dincolo de obstacolele naturii, inimaginabil de grele, mai ales pentru acei dintre noi care au rău de înălţime la etajul 10 al unui bloc şi care ezită să urce măcar până-n turnul de televiziune, Tibi şi Lucian au avut de trecut şi peste probleme de sănătate. „Vă mulţumim pentru încurajări şi pentru că sunteţi alături de noi! Astăzi am urcat până în tabăra de la 5300 m, printre seracuri (n.r. - turn de gheaţă, proeminenţă rezultată din intersectarea crăpăturilor din cuprinsul gheţarilor), ploi de pietre şi pe o zăpadă foarte mare. Luci are probleme cu amigdalele, însă urcă cu antibiotice şi mult optimism”, transmiteau în urmă cu o săptămână. Următorul mesaj a fost de la 6.400 de metri: “Dacă nu ar fi fost frig dimineaţa, probleme cu echipamentul, dureri de cap la Luci, indigestie la Tibi, crevase ascunse şi măgăoaie de 25 kg. în spate, totul ar fi fost super”. La 6.900 de metri, vremea devenise duşmănoasă: „Am urcat pe ninsoare, viscol şi mult frig. Trimiteţi înca o dată prognoza, dar cu mai multe grade!”.

Trei „şapte miari”!

În planul expediţiei Pamir 2012 se afla escaladarea a două vârfuri, Lenin (7134 metri) şi Kommunismus. S-a pornit într-o echipă formată din şase alpinişti români George Porancia (56 ani, Făgăraş), Lucian Roşu (24 ani, Iaşi), Adrian Fako (25 de ani, Bucureşti), Andrei Cumpănăşoiu (22 ani, Vălenii de Munte) şi Gabriel Iliaş (25 ani, Bucuresti). În ascensiunea spre Vf. Lenin, ultimii doi s-au îmbolnăvit şi au trebuit să se întoarcă de la 6.000 de metri, ceilalţi patru ajungând apoi până sus. Apoi, George Porancia şi Adrian Fako s-au întors în ţară, în timp ce Tibi şi Lucian au trecut din Kârghistan în Tadjikistan pentru etapa a doua a expediţiei: Vârful Kommunismus. Ajunşi în tabăra de bază de pe gheţarul Moskvina (4200 m.), cum ruta spre Kommunismus nu era încă deschisă şi erau nevoiţi să aştepte, au refuzat să stea pasivi şi au decis să încerce o ascensiune ce nu era planificată, spre un alt vârf de peste 7.000 de metri, Korjenevskaya (7105 metri), un „şapte miar” pe care-l mai făcuseră cu doi ani înainte şi pe care acum l-au atins în ziua de 2 august. Asfel, după ce miercuri au ajuns şi pe Kommunismus, Tiberiu Pintilie şi Lucian Roşu au devenit singurii români care au urcat pe trei vârfuri de peste 7.000 de metri în aceeaşi expediţie, în acelaşi sezon, premieră absolută! Acum le mai rămâne ca în viitor să facă şi celelalte două vârfuri din categoria „şapte miari” din Pamir - Vf . Khan Tengri (7010m) şi Vf. Pobeda (7439m) - pentru a fi  primii români care primesc distincţia „Leopardul Zăpezii”, râvnită de alpiniştii din întreaga lume.

25 de kilometri urcaţi în două luni

Vf. Lenin – 7134 metri, Vf. Korjenvskaya – 7105 metri şi Vf. Ismail Somoni (Kommunismus) 7495 metri. În total 21.734 de metri, acesta este bilanţul incredibil reuşit de Tiberiu şi Lucian Roşu în cadrul expediţiei din Pamir. Pentru alpinistul din Galaţi cifra este şi mai impresionantă, ajungând la 26 544 de metri după ce adăugăm şi Vf. Mont Blanc (4.810) pe care Tiberiu Pintilie l-a urcat cu doar câteva zile înaintea plecării spre Pamir.  La un asemenea bilanţ, nici nu putea fi altul mesajul transmis celor doi băieţi de Gheorghe Pintilie, tată lui Tibi: „Felicitări! Vă aşteptăm acasă. Sper că vă ajunge”.

 

Citit 3124 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 August 2012 23:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.