Patron miliardar în euro la FC Oţelul Galaţi
Foto: Dan Adamescu (stânga) şi Radu Călin

Patron miliardar în euro la FC Oţelul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Negocierile sunt finalizate, oficializarea  trecerii clubului sub un nou acţionariat fiind o chestiune de ore. Dan Grigore Adamescu, unul dintre primii cinci în topul celor mai bogaţi români, va fi acţionar majoritar.


FC Oţelul iese din blocajul în care se află de un an de zile, odată cu schimbarea acţionariatului. Promisiunea făcută joia trecută de fostul director general al clubului, primarul Marius Stan, că „s-au pus la punct toate detaliile contractului, în şapte - opt zile actele vor ajunge la notar”, are acoperire în fapte conform unor surse din cadrul clubului, care au  confirmat că totul este gata şi că mult aşteptatul anunţ al preluării clubului de către investitori puternici este iminent.

Primul pas va fi instalarea lui Narcis Răducan la conducerea executivă a clubului, momentul în care acesta va primi drept de semnătură fiind sinonim cu ieşirea Oţelului din criză, cu eliminarea tuturor blocajelor care au afectat activitatea în ultimul an şi revenirea la normalitate. Acest eveniment extrem de important în viaţa grupării roş-alb-albastre, instalarea unei conduceri executive, este estimat să aibă loc chiar astăzi sau în cel mai rău caz până la sfârşitul acestei săptămâni. Apoi, vor urma de îndeplinit şi celelalte formalităţi, totul urmând să se incheie cu publicarea anunţului de schimbarea a acţionarilor în Monitorul Oficial.

Adamescu, la prima investiţie în sport

Pachetul majoritar de acţiuni urmează să fie deţinut de omului de afaceri Dan Grigore Adamescu. Cu o avere estimată la 950 milioane de euro, acesta era plasat pe locul patru în Top Forbes 2011, un clasament al celor mai bogaţi români. Partea minoritară va fi sub proprietatea altui om de afaceri, Radu Călin, acţiuni urmând să deţină şi Primăria.

Dan Grigore Adamescu are 63 de ani şi are afaceri în diverse domenii. Numele lui este legat de Baumeister şi Mega Construct când vine vorba de construcţii şi sectorul energetic, de Unirea Shopping Center, City Business Center, Modern Business Center când ajungem la imobiliare, de Astra (asigurări), de Rex, InterContinental şi Pullman (sectorul hotelier), de România Liberă şi marca Academia Caţavencu (media) şi de MegaVision şi Flamingo (retail cu electrocasnice).

Preluarea pachetul majoritar la FC Oţelul ar fi prima sa investiţia majoră în domeniul sportiv. Apropierea de Oţelul a fost vizibilă încă din sezonul 2010-2011, când echipa gălăţeană a câştigat campionatul. De atunci Astra Asigurări are un contract de publicitate cu Oţelul, numele acestei firme fiind inscripţionat pe tricourile jucătorilor.

Celălalt investitor important, Radu Călin, este acţionar majoritar al Companiei Mobilis şi prin prietenia sa cu Marius Stan a devenit de multă vreme un apropiat al echipei gălăţene. Este finanţatorul formaţiei Fortuna Brazi, acolo unde joacă mai mulţi fotbalişti plecaţi din Galaţi: Vali Munteanu, Cioinac, Elek şi Butoi.

Spre deosebire de alţi afacerişti a căror implicare în fotbalul românesc se face cu tam-tam mediatic, atât Dan Grigore Adamescu, cât şi Radu Călin au preferat discreţia, cel puţin până acum. De altfel, tocmai datorită acestei discreţii şi a autoexilării mediatice, despre Adamescu s-a vorbit mult timp ca despre „miliardul fără chip”.

Citit 8672 ori Ultima modificare Marți, 04 Septembrie 2012 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.