Oţelul poate intra din nou direct în grupele Ligii Campionilor
Foto: Foto: Sorin Pană

Oţelul poate intra din nou direct în grupele Ligii Campionilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Punctajul din acest sezon al cupelor europene are şanse mari să readucă România printre ţările cu echipa campioană calificată direct în cea mai tare competiţie continetală intercluburi începând din sezonul 2014-2015 * Şansele cresc şi mai mult în perspectiva ediţie 2015-2016


După ce au reuşit să cucerească titlul de campioni în ediţia 2010-2011 a Ligii I, intrând atunci automat în grupele Ligii Campionilor, gălăţenii se pot gândi din nou la cea mai de preţ competiţie intercluburi în cazul în care vor repeta isprava peste două ediţii de campionat. Chiar dacă acum echipa se află pe loc retrogradabil, planurile pe termen mediu sunt foarte îndrăzneţe, sperându-se într-o revenire rapidă în luptele de la vârful ierarhiei Ligii I, o primă etapă a proiectului fiind o campanie de transferări în iarnă pe măsura acestor ambiţii.

„Le lansez şi o provocare celor de la club, le spun să ajungă în doi ani în Liga Campionilor pentru că nu vor fi probleme cu stadionul. Noua arenă va fi gata la timp, vorbesc de una cinci stele, numai bună de jucat meciuri de o asemenea anvergură. Mai ales că e posibil să avem şansa din nou să jucăm direct în grupe pentru că e în creştere coeficientul”, a spus primarul Marius Stan, la investirea în funcţia de director general a lui Narcis Răducan.

România, şapte locuri de urcat

La finalul actualei ediţii de campionat România va avea doar patru participante în cupele europene: campioana în turul doi preliminar al Ligii Campionilor, câştigătoarea Cupei şi locul doi din campionat merg în turul doi preliminar Europa League (EL), iar locul trei în primul tur preliminar.

În ediţia următoare a întrecerilor continentale intercluburi, rezultatele de acum nu vor conta în ierarhia UEFA, dar situaţia începe să se schimbe pentru sezonul 2014-2015, atunci când se speră ca Oţelul să revină printre clasatele pe un loc de cupă europeană. Ţara noastră ocupă acum locul 20 şi are un coeficient de 20,425 momentan pentru ediţia ‘14-‘15, cu două echipe rămase în competiţiile europene. Pentru a avea din nou o echipă direct în grupele UEFA Champions League (UCL), România trebuie să urce până pe locul 13 şi sunt şanse mari să se întâmple asta.

Mod de calcul

În întocmirea coeficientului de ţară, pentru fiecare victorie din grupele celor două competiţii se acordă un punct, iar la egal 0,5. Bonusul pentru calificarea în primăvara UCL, adică pentru o clasare în grupe pe unul dintre primele două locuri, este de 4 puncte, în timp ce la EL calificarea în şaisprezecimi aduce un bonus de un punct. Aceleaşi bonusuri s-au acordat şi pentru intrarea în grupe. Totalul se împarte la numărul de echipe cu care fiecare ţară s-a aflat la start, în cazul României fiind vorba de cinci formaţii.

Liga I mai are în Europa pe CFR Cluj, locul secund cu patru puncte obţinute până acum în Liga Campionilor, plus Steaua, tot cu patru puncte, dar în Europa League, ambele având şanse să  puncteze şi prin bonusurile de calificare.

Ecart recuperabil, mai ales pentru 2015

În ierarhia coeficienţilor, fotbalul românesc trebuie să se recupereze 0,2 puncte faţă de Belarus, care a rămas doar cu BATE Borisov în Liga Campionilor, 0,325 faţă de Polonia (nu mai are nicio echipă în Europa), 1,7 faţă de Israel (cu două echipe în Europa League, ambele au câte un punct după două etape), 3,25 faţă de Elveţia (Young Boys şi FC Basel în Europa League, zero puncte, respectiv două), 4,45 faţă de Austria (doar Rapid Viena, cu zero puncte în EL), 4,475 faţă de Danemarca (Nordsjaelland cu un punct în UCL şi FC Copenhaga cu trei puncte în EL), 5,658 faţă de Cipru (AEL Limassol cu un punct în Europa League).

Dintre ţările clasate mai jos decât România, unicul pericol poate fi considerat Cehia, care are două echipe în Europa League, Viktoria Plzen şi Sparta Praga, ambele cu şanse de calificare. Avantajul Ligii I faţă de liga cehă este de 1,2.

Chiar dacă nu se va reuşi acum să se depăşească toate ţările ce despart România de ţintă (locul 13), se va recupera considerabil ecartul faţă de acestea şi evoluţiile de acum vor conta enorm pentru sezonul 2015-2016, în clasamentul pentru ediţia menţionate ţara noastră fiind deja mai sus, pe locul 17. Precizăm că punctajul acumulat într-o ediţie a cupelor europene contează la calcul timp de cinci sezoane.

O miză o reprezintă şi locul 15 în clasamentul coeficienţilor, care ar creşte la cinci numărul de echipe participante, plus că echipa campioană ar juca un tur mai puţin în preliminariile Ligii Campionilor.

Echipe mai puţine, avantajul Ligii I

Faptul că în sezonul următor din România vor participa doar patru echipe în cupele europene poate fi un avantaj în cursa cu contracandidatele la locul 13, care înseamnă loc direct în grupele Ligii Campionilor, pentru că punctele obţinute se vor împărţi la un număr mai mic de echipe, sub cel la care se împart punctele obţinute de reprezentantele Ciprului sau Austriei, de exemplu.

Oţelul are contribuţie la coeficient

Prin calificarea în grupele Ligii Campionilor, formaţia roş-alb-albastră a obţinut patru puncte, ceea ce înseamnă 0,667 la coeficientul total al României. Contribuţia gălăţenilor va fi luată în calcul până în sezonul 2016-2017. Coeficientul individual al Oţelului la momentul actual însumează 8,044 de puncte, la egalitate cu o altă formaţie românească, Rapid Bucureşti şi peste echipe precum Litex Lovici, Maccabi Tel-Aviv, Slovan Liberec sau Slask Wroclaw, ultimele două campioane în exerciţiu în Cehia, respectiv, Polonia.

Citit 2849 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Octombrie 2012 23:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.