Un an de succes/ Gălăţeanul Florin Cramer, antrenorul care l-a uimit pe Hagi

Un an de succes/ Gălăţeanul Florin Cramer, antrenorul care l-a uimit pe Hagi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tânărul tehnician pregăteşte o grupă de copii şi o echipă de seniori


În fotbalul gălăţean, în ultimul an, s-a remarcat un tânăr antrenor, Florin Cramer (30 de ani), care a reuşit rezultate notabile la o vârstă fragedă pentru meseria la care s-a angrenat. Împreună cu Gabriel Manolache în staff, la grupa de 2001 a Oţelului, s-a impus în faţa echipei lui Gheorghe Hagi, la „Cupa Hagi Danone”, în finala zonală, disputată chiar la Galaţi, în prezenţa „Regelui”, care s-a declarat surprins de reuşita gălăţenilor la acea vreme. Deşi pornea cu şansa a doua, echipa lui Cramer şi Manolache s-a impus la penaltiuri, după 1-1 în timpul regulamentar. Echipa de la Academia lui Hagi era mult mai atletică şi plină de talente, dar n-a reuşit să treacă de Oţelul, care s-a calificat la faza finală a competiţiei. La turneul final al „Cupei Hagi”, echipa lui Cramer a fost eliminată de Progresul Corabia, care avea să câştige competiţia (titlul a fost retras), dar neregulamentar, folosind jucători cu mult mai mari decât limita de vârstă.

Florin Cramer, actualul antrenor al copiilor născuţi în 2002 la Steaua Dunării, şi-a început cariera cu grupa de 2004 a Oţelului, în urmă cu trei ani. Încă din primul său sezon a reuşit să câştige primul loc pe judeţ cu echipa de micuţi pe care o conducea. Apoi, Cramer s-a ocupat în paralel de două grupe de copii, 2004 şi 2002, ale Oţelului.

De calităţile sale s-a convins şi Ilie Hagioglu, unul dintre oamenii cu experienţă în fotbalul juvenil. „Are calităţi, se preocupă foarte mult de grupele sale de copii. Dacă merge în continuare pe acest drum îi prevăd un viitor foarte frumos ca antrenor. Are un ochi bun la selecţie şi sunt convins că va avea succes”.

 

Serie impresionantă de rezultate la seniori

Preocupat de meseria pe care o practică, Florin Cramer, care studiază zilnic meciuri din campionatele importante, reuşeşte să implementeze în mod constant, atât la copii, cât şi la seniori, metode noi de antrenament. Le oferă jucătorilor libertate de exprimare şi, mai ales, le stimulează plăcerea de a juca fotbal. De la începutul acestui sezon a preluat echipa din liga a patra, Fulgerul Smulţi, care a retrogradat ediţia precedentă, dar a rămas în aceeaşi ligă, printr-o conjunctură favorabilă. Cu o echipă luată de la zero, aducând jucători dintre foşti coechipieri şi foşti juniori la Oţelul şi Dunărea, Cramer a reuşit să pună pe picioare o echipă cu rezultate remarcabile, ba chiar a înregistrat o serie de zece meciuri fără înfrângere, cu opt victorii şi două remize pe terenul de joc (un meci a fost pierdut la masa verde).

„Am găsit la Smulţi un primar implicat în fenomen şi care îşi doreşte performanţă. Pentru primul sezon mi-am propus să terminăm în primele patru echipe, iar de la anul să atacăm promovarea. Îmi place stilul ofensiv de joc, pe cartea atacului, pentru că-mi doresc să câştig fiecare meci în parte. Scopul este ca echipa mea să marcheze un gol mai mult decât adversarul. Sper să am ocazia să ajung să antrenez Oţelul, e visul meu”, a spus Cramer, care a făcut din Fulgerul Smulţi, dintr-o retrogradată, o echipă clasată pe şase, la egalitate de puncte cu formaţia de pe cinci. 

Debut la 14 ani ca jucător

Cramer a făcut parte din generaţia Salbero, alături de Bourceanu, Izvoranu sau Milea. A debutat la doar 14 ani pentru Gloria Buzău în liga secundă, iar ca performanţe a reuşit promovarea în liga secundă cu FCM Dunărea şi o altă promovare în primul eşalon cu Gloria Buzău. În mare parte din carieră, antrenor i-a fost Ion Viorel, cel de la care a „furat” din meseria pe care o practică acum. „Dacă îndeplineşte ce a învăţat de la mine înseamnă că ajunge mare. L-am avut ca jucător, era foarte talentat, păcat că n-a reuşit mai mult, dar îl văd preocupat de meseria de antrenor şi are toate şansele să reuşească”, ne-a declarat Ion Viorel.

Florin Cramer s-a retras în 2009, ca urmare a multor accidentări. Păşeşte pe urmele tatălui său, Valentin, cel care a jucat la Petrolul, Gloria Buzău şi CSU Galaţi, iar apoi a devenit antrenor priceput în tainele junioratului.

Citit 4029 ori Ultima modificare Duminică, 08 Decembrie 2013 15:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.