INTERVIU VL/ Theodosios Paralikas, antrenorul echipei de baschet fete Phoenix: "Ar fi excelent un meci România - Grecia, la Galaţi"

INTERVIU VL/ Theodosios Paralikas, antrenorul echipei de baschet fete Phoenix: "Ar fi excelent un meci România - Grecia, la Galaţi"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nivelul campionatul feminin din România este net superior celui din ţara sa natală, susţine, suprinzător, tehnicianul grec


Tehnicianul grec Theodosios Paralikas, care în urmă cu un an accepta provocarea de a deveni antrenorul pricipal al unei echipe debutante în Liga Naţională de baschet feminin, a fost considerat unul dintre performerii sezonului de către Asociaţia Antrenorilor de Baschet din Grecia, pentru reuşitele din primul său sezon ca “principal” al unei echipe din străinătate.

- Aţi fost antrenor secund până anul trecut, acum sunteţi principal. Ce diferenţă este între cele două posturi?

- Şi cei din Grecia au avut această curiozitate. Ca asistent, nu simţi atât de mult presiunea meciului, eşti în spate, vezi lucrurile puţin mai diferit. Ca principal, toate luminile sunt pe tine. Nu fac multe lucruri diferite faţă de perioada de asistent, diferenţa este că, atunci când eşti antrenor principal, ai toată răspunderea asupra jocului.

- Aduce progres rapid trecerea de la o postură la alta?

- Da, şi cred că am şi dovedit asta. La început am antrenat juniori, timp de 12 ani. Apoi, la 35 de ani mi-am ridicat ştacheta şi am început să antrenez seniori, ca în 2012 să fiu antrenorul secund al unei echipe feminine (n.r. CSM Târgovişte).

- Când aţi intrat în lumea baschetului?

- La 12 ani, acum este foarte târziu să te apuci de baschet la vârsta asta. Am jucat până la 31 de ani, când m-am decis să rămân doar cu activitatea de antrenor. Debutul la echipele de fete l-am avut odată cu venirea mea ca antrenor secund la CSM Târgovişte.

- Spre sfârşitul sezonului trecut aţi introdus în teren multe junioare. Le-a ajutat mult acest aspect să crească valoric?

- Da, şi vrem să facem acelaşi lucru şi în acest an, sunt câteva jucătoare care ne pot ajuta, anul trecut au muncit din greu, au dovedit că pot. Depinde foarte mult de ele, de cât de mult vor munci şi în acest sezon. În viitor, multe din ele pot juca atât aici, cât şi în ţară. Sunt jucătoare de calitate, care au dovedit că pot şi vor să joace în echipe de prim rang, fie că vorbim de echipa naţională sau de Liga Naţională.

- Cum vi se par jucătoarele americane, după primele antrenamente, faţă de cele din sezonul trecut?

- Nu voi face o comparaţie între ele, dar pot spune că aceste jucătoare sunt exact ce am vrut să avem. Ar fi fost excelent să le păstrăm pe câteva din cele de anul trecut, dar nu a fost posibil. Aşa că am adus alte jucătoare, care să ne ajute în viitorul campionat. Străinele sunt exact ce am vrut pentru a ne atinge obiectivele din acest sezon.

CITEŞTE ŞI: Recompensă pentru performanţă/ CÂŞTIGĂTORII aurului mondial, PREMIAŢI de Guvern

- Sunt ele integrate în grup?

- Este prea devreme să vă spun acum. Dar în viitor, cu siguranţă, nucleul care există deja are această putere de a le integra repede.

- Este al treilea an de când antrenaţi în România. Cum vedeţi evoluţia baschetului feminin românesc?

- La Târgovişte, nivelul este al unei echipe de Euroligă, deci foarte ridicat. Privind baschetul feminin în ansamblu, după trei ani de când sunt aici, cred că este în ascensiune.

- Puteţi face o comparaţie între nivelul baschetului feminin din România şi cel din Grecia?

- Este diferit, pentru că aici se pot folosi mai mulţi jucători străini, pe când în Grecia, doar unul. Iar acest fapt aduce baschetul românesc la un nivel mult mai ridicat ca echipe de club. Comparând cu Grecia, este ca între zi şi noapte.

- Vedeţi vreuna dintre jucătoarele noastre evoluând în campionatul grecesc?

- Poate că din echipa Phoenix, nu, dar din România sunt multe jucătoare care ar putea juca în liga Greciei.

- Florin  Nini, căruia i-aţi fost secund la Târgovişte, este antrenorul echipei masculine de la Phoenix, dumneavoastră sunteţi antrenorul echipei feminine. Îl vedeţi pe Nini dându-vă sfaturi de pe bancă?

- Florin este prietenul meu, ne-ar putea ajuta în multe situaţii, dar nu va sta pe bancă în timpul meciurilor noastre, ci în tribune. De acolo (zâmbeşte), orice spectator poate da sfaturi, deci şi Florin.

- Sunteţi antrenorul secund al naţionalei Greciei, Florin Nini este antrenorul principal al selecţionatei României. Putem să ne aşteptăm la un meci amical între cele două naţionale, aici în Galaţi?

- Nu ştiu, dar aş vrea să avem parte de un asemenea eveniment. Să jucăm aici, în Galaţi, ar fi excelent. Este prea devreme totuşi. Nu ştim care va fi componenţa echipelor, ce program are fiecare. Ar fi un lucru deosebit, iar ca să particip aici ar fi puţin ciudat, pentru că îmi place oraşul şi ţara şi nu aş ştii cu cine să ţin!

CITEŞTE ŞI: (FOTO&VIDEO) BASCHET/ Două noi TRANSFERURI de marcă la Phoenix

- Ştim că soţia dumneavoastră este poloneză. Ce bucătărie predomină în familia dvs?

- Soţia mea găteşte şi mâncăruri poloneze, dar mare parte din ceea ce face sunt cu specific grecesc. Acum este chiar pricepută.

- Care este reţeta originală a sosului tzatziki?

- Iaurt, usturoi, castravete. Desigur, plus mirodeniile greceşti, secrete de-ale noastre, ceea ce îl face să fie atât de diferit de cel din România.

- Din bucătăria românească ce vă place?

- Am încercat doar caşcaval pane, nu sunt consumator de carne, aşa că nu ştiu de mici, sarmale sau alte mâncăruri specifice.

- Cum vă petreceţi timpul liber?

- Ascult muzică, citesc despre ce îmi place, istorie, politică, uneori mă uit la filme şi urmăresc meciuri de baschet masculin. Iar vara, îmi place să înot şi să stau pe plajă alături de cei dragi. Nu îmi place să pescuiesc, căci nu am atâta răbdare să stau într-un singur loc, cu băţul în mână şi să aştept...

 

Cine este Theodosios  „Sakis” Paralikas

S-a născut la data de 2 aprilie 1974, în Thessaloniki, Grecia. A jucat timp de patru sezoane în Divizia A1 la Aris Thessaloniki, şapte ani a evoluat în Divizia A2, la echipele Milon BC, Sporting BC şi Ment BC. Şi-a încheiat cariera de jucător în 2005. A câştigat European Cup în sezonul 92-93 cu Aris Thessaloniki.

La 23 de ani şi-a început activitatea de tehnician, ca asistent la Lavrio BC (echipa din A2), în timp ce era şi antrenor la echipa de juniori Milon BC. În 2012 a venit ca antrenor secund la CSM Târgovişte, unde antrenor principal era un conaţional, Georgios Dikeoulakos. Cei doi sunt, în aceaşi formulă, antrenorii selecţionatei Greciei. Apoi, tot la Târgovişte, a fost secundul lui Florin Nini, managerul general al clubului Phoenix Galaţi. În vara anului 2013 a preluat ca principal echipa feminină gălăţeană.

 

Citit 1700 ori Ultima modificare Marți, 26 August 2014 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.