(FOTO) Performer la KARATE şi kinetoterapeut la BASCHET
Foto: Bernard Nicu Radu

(FOTO) Performer la KARATE şi kinetoterapeut la BASCHET
Bernard Nicu Radu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bernard Nicu Radu reuşeşte cu mari sacrificii să aibă succes în ambele domenii * S-a întors la ora 4 dimineaţa din deplasare cu baschetbalistele de la Phoenix şi peste doar câteva ore câştiga Cupa României la karate tradiţional, la Brăila


Echipele de seniori ale clubului de baschet Phoenix au din acest an un nou kinetoterapeut, Bernard Nicu Radu, a cărui poveste de viaţă este impresionantă, el reuşind în acelaşi timp să fie şi sportiv de performanţă (karate tradiţional) dar şi antrenor (2 dan). Mai mult, îşi găseşte timp şi pentru a lucra ca kinetoterapeut la o clinică din oraş, de cele mai multe ori mergând la domiciliul pacienţilor.

Atras de latura recuperatorie în sport şi nu numai, s-a gândit să se îndrepte spre unica Facultatea de Medicină din ţară cu o astfel de specializare. „Asta ar fi însemnat să renunţ la activitate sportivă şi cea de antrenorat de la club (n.r. - CS Kodo), deoarece doar la Tg. Mureş se studiază kinetoterapia în cadrul unei facultăţi de medicină. Fiind o astfel de specializare şi în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi, am decis să rămân acasă şi să urmez cursurile facultăţii de aici”, a mărturisit Radu. 

El a adăugat că atracţia spre un astfel de domeniu a fost generată şi de activitatea de sportiv într-o disciplină unde este mereu expus riscului de accidentare, karate tradiţional.

Artele marţiale şi echilibrul interior

Pentru a putea îmbina viaţa personală, activitatea sportivă şi cea profesională, spune că decisiv a fost echilibrul interior generat de practicarea artelor marţiale. „E dificil, alerg mult ca să le pot îmbina pe toate. Încerc să nu mă întind mai mult decât mi-e plapuma pentru a ţine totul sub control, încerc ca fiecare lucru pe care îl fac să fie independent de celelalte. Pe lângă astea, încerc să mă menţin şi eu în formă, practicând şi aikido (n.r. – un stil defensiv de arte marţiale) pe lângă karate tradiţional. Sportul mi-a oferit echilibrul interior fără de care nu aş fi avut cum să fac faţă”, povesteşte Bernard. 

Din deplasare cu Phoenix, direct spre Cupa României

Întrebat cum reuşeşte să facă faţă propriilor competiţii şi totodată celor ale echipelor de baschet, Bernard ne-a explicat că încearcă să le pună cele două pe acelaşi loc, nu consideră o activitate mai presus decât cealaltă.

CITEŞTE ŞI: Povestea frumoasă a unor sportivi: Familia Asandei, mereu în mişcare

„Am început cu sportul, deci nu pot renunţa, iar partea profesională îmi oferă independenţă financiară. Nu este deloc uşor să le îmbini. Spre exemplu, la începutul lunii am avut meci în deplasare cu echipa feminină de baschet, la Alba Iulia. S-a jucat sâmbătă seară, ne-am întors duminică pe la ora 4 din noapte. Peste foarte puţin timp, duminică dimineaţă, aveam competiţie la karate, Campionatul Naţional şi Cupa României. Am ajuns la timp şi am câştigat titlul naţional în două probe kata şi kumite – pe echipe, împreună cu Mihai Tâmpeanu şi Alin Daiciu. Satisfacţia a fost uriaşă pentru că în clasamentul pe cluburi am reuşit să câştigăm şi Cupa României, o premieră în Galaţi."

Ca antrenor, are sprijinul colegilor. Clubul la care activează, CS Kodo, mai are doi antrenori, Mihai-Cristian  Tâmpeanu şi  Alin Daiciu, astfel că atunci când competiţiile de baschet se suprapun cu cele de instructor, aceştia îl pot înlocui. 

Voluntariatul – rampa de lansare profesională

Şi-a început activitatea terapeutică încă din timpul facultăţii, prin voluntariat la o asociaţie sportivă pentru persoane cu dizabilităţi, unde era doar un „ucenic” al kinetoterapeutului de acolo. La propunerea unei profesoare, împreună cu alţi patru studenţi (erau primii din an) au fost recomandaţi unei clinici medicale din oraş, unde de altfel a început o nouă etapă a activităţii lui. „Aici eram cumva interfaţa clinicii, a fost nevoie să mă autodepăşesc, deoarece clienţii nu ştiau că sunt doar un voluntar, ei vroiau să ii ajuţi”,  a povestit Bernard Radu.

A adăugat că prin kinetoterapia din lumea sportului are în faţă noi orizonturi, dacă la clinică vin persoane suferinde, aici este vorba de altceva. „Sunt alte cereri, am alte obiective, aici mă axez pe partea de prevenţie. Aici lucrez cu oameni sănătoşi pe care trebuie să îi menţin aşa. În recuperarea sportivă este altă experienţă. Eu, venind din mediul sportiv, am altă percepţie a ceea ce înseamnă recuperarea”, a mai precizat kinetoterapeutul clubului Phoenix.

 

Cine este Bernard Radu

Născut la 11 aprilie 1989

A urmat cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Specializarea Kinetoterapie şi motricitate specială; Master în „Kinetoterapie la domiciliu”

Din septembrie 2014 este kinetoterapeut la echipele de baschet ale CS Phoenix (feminin – Liga Naţională, respectiv masculin – eşalonul secund)

Multiplu campion naţional la karate tradiţional

 

Citit 2310 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Octombrie 2014 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.