Cea mai mare PERFORMANŢĂ a tenisului gălăţean. Patricia Ţig a jucat prima finală a unui turneu major

Cea mai mare PERFORMANŢĂ a tenisului gălăţean. Patricia Ţig a jucat prima finală a unui turneu major
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Gălăţeanca se află la doar un pas de Top 100 WTA * Pregătiri pentru hardul nord-american


Patricia Ţig (foto, stânga) a reuşit săptămâna trecută, performanţa carierei sale, aceea de a juca prima finală a unui turneu WTA. Gălăţeanca a fost învinsă de rusoaica Margarita Gasparian, locul 112 WTA, cu 6-3, 5-7, 6-0, duminică, 2 august, în finala turneului WTA de la Baku (Azerbaidjan), dotat cu premii totale de 250.000 dolari.

Partida a fost una mai mult psihologică, având în vedere că cele două jucătoare s-au mai întâlnit, în acest an, în optimile de finală ale turneului ITF de la Andrezieux-Bouthenon (Franţa), când învingătoare a fost tot sportiva rusă, scor 6-2, 7-5. Ţig nu a început jocul cu emoţii, dimpotrivă, a încercat să fie agresivă, a încercat să pună presiune pe serviciul lui Gasparian, dar rusoaica a fost mai bună în momentele importante, reuşind să facă un break decisiv la 4-3 şi bifând primul set cu 6-3. În setul al doilea, am avut parte de acelaşi "tipar", până la 5-4 şi serviciul pentru Gasparian, moment în care Patricia Ţig a reuşit o revenire splendidă, câştigând trei puncte la rând şi setul cu 7-5, ducând partida în decisiv. Oboseala şi o durere de spate au făcut ca, în setul al treilea, gălăţeanca să nu se mai poată concentra, astfel că a pierdut la zero.

Urcare de 40 de poziţii în clasamentul mondial

După finala de duminică, Ţig şi-a asigurat 198 de puncte WTA (18 puncte pentru calificarea pe tabloul principal şi alte 180 de puncte pentru finală), punctaj care o va poziţiona, de astăzi, pe locul 115 în ierarhia mondială. Pentru Ţig, cel mai bine clasată adversară a fost Anastasia Pavliucenkova, locul 42 WTA şi cap de serie numărul 1, pe care a eliminat-o în semifinale, cu scorul 6-3, 6-2, în timp ce Gasparian, cu o evoluţie deosebită, a eliminat două favorite, Dominika Cibulkova (Slovacia, locul 59), respectiv, Karin Knapp (Italia, locul 38). De altfel, Margarita Gasparian a reuşit „dubla”, câştigând şi proba de dublu, disputată alături de Alexandra Pancova, în faţa perechii Vitalia Diatchenko/ Olga Savciuk (Rusia/ Ucraina), scor 6-3, 7-5.

Baku, turneul cu cel mai lung parcurs

Pentru Patricia, competiţia de la Baku a fost doar al treilea turneu WTA din carieră în care s-a înscris în calificări şi primul în care a trecut de acestea şi a ajuns pe tabloul principal. Precedentele au fost BRD Bucureşti Open (2014), unde a pierdut în primul tur, şi Antwerp (februarie, anul acesta), unde a câştigat în primul tur şi s-a oprit în cel secund.

Evoluţia Patriciei, apreciată de toată lumea

Patricia este legitimată la clubul Arcada, compania cu acelaşi nume având un merit esenţial în ascensiunea gălăţencei, sprijinindu-i financiar participarea la turnee. Mihai Humă, unul dintre acţionarii compania Arcada, i-a urmărit în direct meciurile, pe internet, şi s-a declarat entuziasmat de rezultate şi mai ales de nivelul ridicat al jocului.

"Desigur, sunt încântat. A jucat foarte bine, a dominat-o pe Vekic clar, iar croata este o jucătore foarte valoroasă. Chiar dacă are 19 ani, a fost pe locul 62 în lume. Se vede că a fost o decizie bună să încercăm şi cu alt antrenor (n.r. - Răzvan Sabău), a crescut foarte mult în joc. A servit excelent şi în optimi, dar mai ales în meciul cu Vekic, unde a făcut foarte multe puncte şi cu al doilea serviciu. Este drept că a avut şi un culoar favorabil. Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă, Patricia are marele merit de a fi profitat din plin de acest culoar", a declarat Mihai Humă. "Cred că este mult mai bine că va juca cu Pavliucenkova, decât cu belgianca Flipkens. Pavliucenkova nu e cu slice-uri, scurte, care o deranjează pe Patricia. Loveşte tare, nu are nici cine ştie ce deplasare, are un stil care-i convine Patriciei, putem avea finala", anticipa, vineri, 31 iulie, Mihai Humă.

Marian Dimulescu, fostul antrenor al Patriciei, s-a declarat bucuros de evoluţia elevei sale. "Sunt bucuros că a reuşit să facă pasul acesta. De-acum, trebuie să profite de punctele câştigate, mai ales că va avea mai multe şanse să ajungă direct pe tablourile principale ale turneelor de Grand Slam. Poate ataca meciurile cu mai multă încredere în ea. De altfel, jocul îndelung pe hard poate să îşi pună amprenta asupra încheieturilor sau spatelui, ceea ce înseamnă că e nevoie de o atenţie sporită în această privinţă", a spus Dimulescu.

Jocul deosebit pe care l-a arătat Patricia în această săptămână a fost apreciat şi de fostul jucător de tenis Patrick Proisy (finalist la Roland Garros, în 1972), care a comentat pentru postul TV “Ma Chaine Sport”, având cuvinte de laudă la adresa gălăţencei. “Olala!” sau ”C’est magnifique!” au fost doar câteva dintre ele.

Renunţă la zgura europeană pentru hardul nord-american

După revenirea în ţară, Patricia îşi va lua câteva zile libere, urmând ca apoi să se antreneze la Centrul Naţional de la Bucureşti, în vederea abordării meciurilor de pe hardul nord-american. Deşi, după turneul de la Bucureşti, Patricia declara că este nevoită să participe la două turnee (pe zgură) în Cehia, pentru a face puncte, iată că reuşita de la Baku i-a schimbat planurile, astfel că, de la jumătatea lunii august, Patricia va face deplasarea în Canada, la Vancouver, unde va evolua la un turneu ITF de 100.000 de dolari (17 august). La momentul înscrierii pe liste, Patricia era clasată pe locul 154 WTA, ceea ce înseamna intrarea pe tabloul de calificări, însă aceasta speră că finala de la Baku să îi permită accederea direct pe tabloul principal. Decizia în acest sens urmează să fie luată de cei din cadrul WTA, care de altfel o consideră pe Patricia „viitoarea stea a tenisului românesc”. Patricia Ţig va aborda şi cel de-al patrulea turneu de Grand Slam al anului, US Open (31 august - 13 septembrie).

Sursa foto: site-ul oficial al Baku Cup

Citit 2233 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 August 2015 10:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.