INTERVIU | Sorin Iacoban, preşedintele Federaţiei Române de Şah: ”Vrem să facem Balcaniada de şah la Galaţi”

INTERVIU | Sorin Iacoban, preşedintele Federaţiei Române de Şah: ”Vrem să facem Balcaniada de şah la Galaţi”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Despre implementarea predării şahului ca materie de studiu în şcoală şi multe alte aspecte ale situaţiei acestui sport, într-un interviu acordat de liderul mişcării şahişte din România


- Şahul este într-un moment de extindere impresionantă în ceea ce priveşte numărul de practicanţi. Ca exemplu, cei din Galaţi îşi stabilesc noi recorduri de participanţi la Campionatele Naţionale de la o ediţie la alta. De unde această emulaţie, în special printre copii?

- Mă bucură mult această realitate. Eu sunt din Iaşi, oraş considerat capitala şahului românesc, şi observ cum Galaţiul vine tare din spate. De altfel, este o oglindire a ceea ce se întâmplă la nivel naţional, delegaţiile României la competiţiile internaţionale stabilesc şi ele noi recorduri de participare. S-a văzut de la Campionatul Mondial Şcolar pe care l-am găzduit în 2012 şi pe care-l vom organiza şi în anul următor. Anticipăm un nou record de participare, cu peste 1.500 de copii din toată lumea Nivelul de performanţă va creşte proporţional cu cel al numărului de copii care practică şahul.

- În 2017 va fi şi Campionatul European de juniori în România, este de aşteptat să fie şi gălăţeni în concurs?

- Suntem recunoscuţi în lume ca buni organizatori, anul acesta am făcut Campionatul European feminin, anul trecut l-am avut pe cel de juniori, care ne-a fost încredinţat din nou, pentru 2017. Va fi la Mamaia, unde aşteptăm peste 2.300 de copii. În mod normal, Galaţiul va avea reprezentanţi, aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani. Mă aştept chiar la performanţe mari din partea lor.   

- Asaltul generaţiei tinere se simte chiar şi la nivelul echipei naţionale de seniori. V-aş ruga să comentaţi acest aspect…

- Ca preşedinte al Federaţiei nu am cum să nu fiu foarte mulţumit, atât timp cât am cu ce împrospăta echipele naţionale de seniori. Mă bucur foarte mult pentru Bogdan Deac, care la 15 ani este singurul mare maestru internaţional la această vârstă. Se pregăteşte intens, se dedică şahului, lucruri care mă fac să cred că în viitor putem să-l vedem chiar campion mondial. La prima sa prezenţă în echipa naţională de seniori, la Olimpiada de la Baku, Bogdan a obţinut 7 puncte din 10 posibile, performanţă care ne face să avem încredere în rezultate şi mai bune.

- La acest campionat al Diviziei B, de la Galaţi, sunteţi mulţumit de nivelul valoric şi cel organizatoric?

- Foarte mulţumit, ca de altfel de tot ce înseamnă mişcarea şahistă din Galaţi. Sunt oameni care vor şi pot să construiască, iar rolul meu, ca preşedinte al federaţiei, este să-i sprijin. Am discutat cu primarul municipiului Galaţi şi cu preşedintele Consiliului Judeţean pentru o colaborare în organizarea de competiţii internaţionale, pentru că vrem să facem aici Balcaniada, în luna decembrie. În urma acestor discuţii, avem speranţe că vom fi sprijiniţi pentru a face această competiţie cât mai atractivă pentru jucătorii de mare valoare.

- Din ce am discutat până acum, toate par bune şi frumoase. Chiar nu sunt probleme în activitatea Federaţiei?

- Sunt destule, unele chiar majore. Ca preşedinte la unei federaţii sportive, trebuie să te preocupe în primul rând baza de selecţie, iar aici este foarte mult de muncă. Am rezolvat parţial, prin introducerea şahului în şcoală ca materie opţională, dar acest lucru trebuie şi implementat. Am donat 5.000 de seturi de şah la 500 de şcoli din ţară, dar este încă foarte puţin, trebuie continuat. De asemenea, am început să pregătim peste 2.500 de profesori, care să predea şahul în clasa întâi şi a doua. Facem eforturi şi pentru a introduce şahul în şcoală chiar ca materie obligatorie.

Sunt probleme şi la loturile naţionale, suntem mereu în căutare pentru a creşte valoric. Dacă la masculin avem soluţii, îl avem pe Bogdan Deac, vine din spate şi Mihnea Costachi, care a ocupat locul şapte la Campionatul Mondial cu un punctaj de locul trei, la feminin încă suntem în căutarea de junioare care să poată împrospăta echipa de senioare.

Citit 4315 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2016 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.