Modificarea regulamentului, pentru votarea rapidă a legilor Justiţiei

Modificarea regulamentului, pentru votarea rapidă a legilor Justiţiei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Astăzi, plenul Camerei Deputaţilor va da votul pentru propunerea de modificare a regulamentului, iniţiată de Florin Iordache, care va permite coaliţiei PSD-ALDE să evite dezbaterile pe legile controversate. Tot astăzi, plenul va dezbate ultimele două proiecte din pachetul de trei legi care modifică radical sistemul de Justiţie: proiectul pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi proiectul pentru modificarea Legii 317/2004 privind CSM.

Pe ordinea de zi figurează şi proiectul de lege al UDMR, de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş, potrivit unor surse parlamentare, deşi acest proiect nu are raport de la comisia de învăţământ, obligatoriu procedural. PSD şi ALDE au nevoie de voturile UDMR pentru schimbarea regulamentului. Luni, reprezentanţii UDMR au votat în comisie contra schimbării regulamentului. Rămâne de văzut dacă miercuri va exista o răzgândire în plen a UDMR.

Ordinea de zi a Camerei Deputaţilor pentru şedinţa de plen de astăzi indică faptul că în plen vor fi dezbătute şi alte proiecte de lege, plasate între modificarea la regulament şi dezbaterile pe legile Justiţiei, printre care modificarea OUG privind TVA Split.

Surse parlamentare au declarat pentru hotnews.ro că planul coaliţiei PSD-ALDE ar fi următorul: votarea rapidă a modificărilor la regulament, urmată de dezbaterea unor alte proiecte - timp în care modificările la regulamentul Camerei Deputaţilor să fie publicate în Monitorul Oficial şi să intre în vigoare - după care să vină votul la cele două proiecte "fierbinţi" din Justiţie.

Coaliţia PSD-ALDE are nevoie de intrarea rapidă în vigoare a modificărilor la regulament, pentru a scurta dezbaterile la cele două proiecte din Justiţie. Proiectul de modificare a regulamentului, iniţiat de Florin Iordache, prevede ca în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse, doar în unele cazuri. Cu alte cuvinte, Opoziţia nu va mai avea la dispoziţie timpul necesar pentru a-şi susţine amendamentele şi în plen, astfel încât votul la cele două proiecte controversate va deveni o formalitate.

Propunerea lui Iordache a fost respinsă luni de Comisia de regulament, unde UDMR a votat împotrivă, însă este posibil ca noi modificări să fie făcute direct în şedinţa de plen de astăzi.

Citit 1159 ori Ultima modificare Marți, 12 Decembrie 2017 22:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.