Ministrul Justiţiei cere revocarea procurorului general

Ministrul Justiţiei cere revocarea procurorului general
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, 24 octombrie 2018, că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

"Concluzia este aceea a necesităţii de revenire la normalitate. Asta înseamnă cunoaşterea şi respectarea competenţelor constituţionale, legale şi în acelaşi timp o interpretare şi aplicare a legii în baza principiului loialităţii constituţionale. Loialitatea e definită foarte coerent şi frumos printr-o bogată jurisprudenţă a CCR. Sigur că mai există o concluzie. Aceea de a rămâne în limitele, nu numai a competenţelor şi loialităţii, ci şi a bunei cuviinţe. Prin urmare, considerăm că actele şi faptele enumerate în raport, de netolerat în statul de drept, demonstrează că activitatea lui Augustin Lazăr contravine obligaţiilor legale. În aceste condiţii nu se mai poate susţine ocuparea funcţiei de conducere din cadrul Ministerului Public", a anunţat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îl acuză pe procurorul general că a încălcat legea când a semnat protocoalele cu serviciile de informaţii, creând astfel premisele unei "justiţii paralele, incompatibile cu statul de drept".

La punctul 18 din cele 20 din cadrul evaluării făcute de ministrul Justiţiei lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a precizat că acesta a încălcat legea atunci când a semnat protocoalele cu serviciile de informaţii. „Încălcarea legii prin semnarea unor protocoale prin care se interferează atât în activitatea Parlamentului, cât şi crearea unor premise pentru o justiţie paralelă, incompatibilă cu statul de drept şi dreptul la un proces echitabil. Nu mai e nevoie să spun că am mers mai departe cu procedura de desecretizare a acestor protocoale", a declarat Toader.

După ce a prezentat toate punctele din raportul de evaluare, Tudorel Toader a declarat că Augustin Lazăr trebuie revocat de la conducerea Parchetului General.

"Declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Solicitarea va fi transmisă în seara asta către procurorii CSM în vederea analizei şi elaborării avizului consultativ, precum şi Preşedintelui României pentru a decide competenţele legale ce îi revin", a mai spus Toader.

Demers de natură să destabilizeze Ministerul Public, spune Augustin Lazăr

La scurt timp după acest anunţ, procurorul general Augustin Lazăr a declarat că demersul, care contravine analizelor Inspecţiei Judiciare şi CSM, este de natură să destabilizeze ministerul Public.

"Evaluarea procurorului general a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive. A fost dat calificativul foarte bine. Concluziile la care a ajuns ministrul Justiţiei, fără o bază factuală şi solidă, reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public. Stabilitatea instituţiei e esenţială", a declarat Augustin Lazăr.

"Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin Ministrul Justiţiei, înţelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiţiei din România. Cu privire la declaraţiile ministrului Justiţiei îmi rezerv dreptul de a răspunde zilele următoare. Respectarea principiilor şi valorilor constituţionale a stat la baza mandatului meu. Mi-am asumat atunci când am exprimat un punct de vedere ca reacţie la atacurile nejustificate la adresa sistemului judiciar", a mai spus Lazăr.

Citit 781 ori Ultima modificare Joi, 25 Octombrie 2018 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.