Dosarul HexiPharma, pe masa judecătorilor

Dosarul HexiPharma, pe masa judecătorilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie au terminat ancheta şi au dispus trimiterea în judecată a două persoane fizice şi a unei persoane juridice în dosarul "HexiPharma". De asemenea, procurorii au dispus şi clasarea faţă de unele persoane cercetate.

Cei care vor da socoteală în faţa judecătorilor sunt Victor Miron Panaitescu, administrator al unor societăţi comerciale, acuzat de complicitate la spălarea banilor, şi Attila Erdei, administrator al unor societăţi comerciale, acuzat de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. În acest caz a fost trimisă în judecată şi firma HexiPharma, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2012-2016, societatea SC HexiPharma CO SRL a evidenţiat în actele contabile operaţiuni fictive de achiziţii de servicii şi cheltuieli fictive care nu au avut la bază operaţiuni reale, în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat şi respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA de plată (prin interpunerea în relaţia comercială cu furnizorii reali a unor firme prin care s-a majorat în mod nejustificat preţul bunurilor achiziţionate).

În acelaşi context, în vara anului 2012, inculpatul Erdei Attila a emis către SC HexiPharma CO SRL şase facturi fiscale fictive, care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 de lei, plus TVA aferentă în sumă de 57.214 lei.

"Prin aceste demersuri, inculpata SC HexiPharma Co Srl a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 916.739 de lei, din care 366.694,4 lei reprezintă impozit pe profit şi 550.044,6 lei reprezintă taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal", reţin procurorii DNA.

De asemenea, în perioada iulie 2013 - decembrie 2015, inculpatul Panaitescu Miron Victor l-a ajutat pe administratorul SC HexiPharmaCO SRL (în prezent decedat) să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 euro şi 9.875.717,45 lei, obţinute de acesta din urmă ca urmare a săvârşirii infracţiunii de delapidare. "Între societăţile administrate de inculpatul Panaitescu Miron Victor şi două firme din Cipru, controlate de administratorul SC HexiPharma CO SRL, au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii. Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăţi, de unde au fost la fel retrase în numerar, de administratorul SC HexiPharma CO SRL", susţin procurorii.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 9.553.392 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra mai multor bunuri imobile şi mobile ce aparţin SC HexiPharma SRL şi altor persoane fizice şi juridice.

La finalizarea anchetei penale, procurorii au dispus clasarea cauzei faţă de CPS Chemical&Pharmaceutical Solutions LTD, Hatom Limited LTD, Flori Dinu, Uliana Ochinciuc şi Radu Ochinciuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Citit 980 ori Ultima modificare Luni, 03 Decembrie 2018 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.