Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Nava de desant "USS Fort McHenry" a marinei americane a traversat strâmtoarea Dardanele în direcţia Mării Negre, fiind prima navă a U.S. Navy care ajunge în regiune de când Rusia a sechestrat trei nave ucrainene, în luna noiembrie, în strâmtoarea Kerci.

Nava americană a ajuns în cursul zilei de luni în portul Constanţa, unde are programată o staţionare de trei zile, au informat Forţele Navale Românie. După plecarea din port, în cursul zilei de joi, nava "USS Fort McHenry" va avea activităţi de instruire comune cu fregata "Regele Ferdinand", în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre.

La rândul lor, responsabili ai marinei americane au declarat că "Fort McHenry" va efectua o operaţiune de rutină în Marea Neagră, a precizat "Stars and Stripes", cotidianul publicat pentru forţele armatei SUA detaşate în serviciu în străinătate, conform unui comunicat al Comandamentului forţelor navale americane în Europa şi al Flotei a 6-a a SUA.

Este vorba de prima navă a marinei SUA care intră în Marea Neagră din luna august, când "USS Carney", un distrugător din clasa Arleigh Burke, şi nava de transport rapidă "USNS Carson City" au efectuat aici misiuni separate. "Noi operăm cu regularitate în Marea Neagră în conformitate cu dreptul internaţional şi Convenţia de la Montreux şi vom continua să facem acest lucru", a declarat comandorul Kyle Raines, purtător de cuvânt al Flotei a 6-a americane, citat de "Stars and Stripes". "Vom continua să îndemnăm Ucraina şi Rusia să caute o soluţie diplomatică la disputa lor", a adăugat el.

"Fort McHenry" este o navă de transport, echipată cu arme defensive, cum ar fi mitraliere, tunuri de mici dimensiuni şi sisteme de apărare antirachetă cu rază scurtă de acţiune. Aceasta are o capacitate ofensivă de mică anvergură, notează site-ul canadian specializat în probleme militare. Moscova consideră drept o intruziune intrarea navelor marinei americane în Marea Neagră, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Cu toate acestea, este important ca SUA să continue misiunile de patrulare în Marea Neagră după incidentul din strâmtoarea Kerci, cu scopul de a demonstra angajamentul de a-şi proteja partenerii, a declarat, pentru cotidianul "Stars and Stripes", Michael Petersen, directorul Institutului de studii maritime privind Rusia de la Naval War College. "Statele Unite s-au angajat să facă să fie respectat dreptul internaţional pe care Rusia îl încalcă în mod constant în Marea Neagră", a remarcat Petersen.

SUA şi aliaţii lor din NATO au denunţat faptul că Rusia a deschis focul asupra a trei nave ucrainene înainte de intrarea în strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov şi a arestat 24 de membri ai echipajelor, dar au arătat totuşi un interes scăzut pentru o acţiune directă împotriva Rusiei.

Citit 354 ori Ultima modificare Marți, 08 Ianuarie 2019 20:17

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro