Undă verde pentru legea lui Șerban Nicolae. Afacerile de pe insule şi grinduri, scutite de impozite

Undă verde pentru legea lui Șerban Nicolae. Afacerile de pe insule şi grinduri, scutite de impozite
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Deputaţii PSD-ALDE-UDMR au modificat marţi, 5 martie 2019, într-o şedinţă comună a comisiilor de specialitate, un proiect de lege care propune scutirea de taxe şi impozite pentru insule, grinduri în administrare publică sau privată. Mai mult, proiectul de lege permite desfăşurarea unor activităţi economice privind jocurile de noroc pe insule şi grinduri, inclusiv în Rezervaţia Biosfera Delta Dunării.

Proiectul de lege îi aparţine senatorului PSD Şerban Nicolae şi a fost amendat la propunerea PSD. Amendamentul a fost adoptat de către deputaţii PSD-ALDE-UDMR. Modificarea operată de deputaţii jurişti împreună cu cei din Comisia de Administraţie Publică este destul de ambiguă şi lasă loc interpretărilor. Mai exact, amendamentul stipulează că "terenurile care fac obiectul iniţiativei legislative, adică insulele şi grindurile, se transmit în domeniul public şi privat al statului şi în administrarea unităţilor administrativ teritoriale corespunzătoare potrivit dispoziţiilor Legii 213/1998".

Proiectul de lege propune un regim fiscal derogatoriu şi un regim juridic special care se aplică pentru insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică precum şi construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice aferente.

Cu alte cuvinte, acestea categorii sunt scutite de la plata impozitului şi a taxelor pe teren. Scutirea se aplică şi construcţiilor civile edificate pe aceste terenuri, dacă sunt utilizate exclusiv pentru activităţi economice constând în producerea de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi serviciile conexe acestora.

Deputatul independent Nicuşor Dan a propus în cadrul dezbaterilor un amendament prin care propunea exceptarea rezervaţiei Delta Dunării de la prevederile acestei legi, dar majoritatea PSD-ALDE-UDMR a respins propunerea. Practic, scutirea de taxe şi impozite se va aplica şi în cazul înfiinţării unor afaceri legate de jocurile de noroc, cazinouri.

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că "se creează paradisuri fiscale pentru nişte băieţi deştepţi, pentru cei care au pus mâna pe insula Belina sau pentru cei care au afaceri de jocuri de noroc în Delta Dunării. Este o lege cu dedicaţie propusă de Şerban Nicolae pentru clienţii lor pesedişti şi nu numai. Este foarte grav ce se întâmplă, o să atacăm la Curtea Constituţională. De asemenea este absolut nedrept pentru ceilalţi comercianţi din România care vor avea o concurenţă neloială. De asemenea se pot crea şi prin intervenţia umană astfel de insule, insuliţe, prundişuri etc, ceea ce înseamnă că prin intervenţia umană se pot crea adevărate paradisuri fiscale", a declarat, la final şedinţei, deputatul USR.

Proiectul urmează să intre, cel mai probabil miercuri, în dezbaterea plenului. Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz.

Citit 1568 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2019 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.