Peste 1.500 de grefieri vor protesta în Bucureşti

Peste 1.500 de grefieri vor protesta în Bucureşti
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Peste 1.500 de sindicalişti ai grefierilor reuniţi în patru sindicate şi o asociaţie profesională, cărora li se vor alătura sindicalişti de la Federaţia Publisind şi de la Blocul Naţional Sindical, sunt aşteptaţi să protesteze vineri, în Piaţa Victoriei, pentru condiţii mai bune de muncă.

Mitingul va fi organizat vineri, 22 martie, între orele 11,00 şi 13,00, în Piaţa Victoriei, de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, alături de care vor participa sindicalişti de la SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba şi Sindicatul Dreptatea Vrancea, afiliate la Federaţia Publisind, care reprezintă 75 la sută din totalul personalului auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete, la nivel naţional.

Grefierii sunt nemulţumiţi de volumul mare de activitate şi cer suplimentarea schemelor de personal şi elaborarea unui nou statul al profesiei, care să recunoască atribuţiile efective ale grefierilor. Aceştia mai cer regulamente interne care să corespundă realităţilor din instanţe şi parchete, ”transpuse într-o salarizare corespunzătoare, dar, mai ales, unitară”.

”Pasivitatea factorilor de decizie – timp de 14 ani de zile s-a refuzat adoptarea unui nou statut al profesiei, iar timp de 10 ani de zile drepturile salariale au fost obţinute pe cale judecătorească – şi neadoptarea unor măsuri concrete şi imediate au determinat tensiune, nemulţumire şi iritare în interiorul acestei categorii profesionale, care s-a simţit uitată, dar, mai ales, ignorată. Neaplicarea sau aplicarea neunitară a legilor succesive de salarizare au determinat ca tocmai noi, grefierii, participanţii la înfăptuirea actului de justiţie, să devenim justiţiabili şi să încărcăm rolurile instanţelor cu sute de dosare pentru recunoaşterea drepturilor salariale”, transmite sindicatul Dicasterial, într-un comunicat.

Sindicaliştii arată că legile succesive de salarizare au avut un efect şi mai grav, respectiv au poziţionat grefierul ca fiind cea mai prost plătită categorie profesională din sistemul de justiţie. "Astfel că, dacă în anii 2000 salariul unui grefier era în procent de 70-80 la sută din salariul unui judecător, în prezent, acesta a ajuns să fie în procent de numai 25-30 la sută, astfel cum a recunoscut, în mod public, însuşi actualul ministru al justiţiei, într-un comunicat de presă. Modificările legislative au adus atribuţii suplimentare care au grevat activitatea grefierilor, mai ales prin transferul unor atribuţii administrative de la magistraţi, cum ar fi redactarea după model a hotărârilor judecătoreşti, iar modificarea regulamentelor de ordine interioară a adus atribuţii numeroase în sarcina grefierilor care au devenit, pe rând, statisticieni, arhivari, informaticieni, agenţi procedurali şi chiar factori poştali”, potrivit sursei citate.

Membrii organizaţiilor sindicale reprezintă personalul auxiliar de specialitate, cea mai numeroasă categorie din sistem, aproximativ 8.000 de persoane şi este formată din grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri statisticieni, grefieri documentarişti şi specialişti IT şi personal conex – agenţi procedurali, aprozi şi şoferi.

Mitingul de vineri va fi urmat de alte acţiuni de protest, organizate împreună cu Federaţia Publisind, pe termen nedeterminat, până la soluţionarea revendicărilor.

Citit 1038 ori Ultima modificare Joi, 21 Martie 2019 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.