Bani cu împrumut pentru românii care fac studii

Bani cu împrumut pentru românii care fac studii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Deputaţii au aprobat, miercuri, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind implementarea programului „Investeşte în tine”. Potrivit modificărilor aduse în comisiile de specialitate, banii acordaţi pot fi cheltuiţi inclusiv pentru plata întreţinerii, chiriei sau a utilităţilor.

Comisia pentru buget şi Comisia pentru politică economică au întocmit un raport de admitere a iniţiativei legislative, cu amendamente incluse.

„Proiectul de lege supus dezbaterii are ca obiect de reglementare garantarea unui credit în valoare maximă de 40.000 de lei, în proporţie de 80 la sută de către stat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Dobânda şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Creditul acordat poate fi suplimentat cu până la 20.000 de lei, dacă beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului. Beneficiarii programului sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 26 de ani, care sunt în perioada studiilor, precum şi persoane cu vârsta între 26 şi 55 de ani, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională”, potrivit raportului din comisii.

Potrivit legii şi a modificărilor aduse de Parlament, se consideră eligibile următoarele cheltuieli ale beneficiarului, inclusiv ale familiei acestuia: „a) plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; b) plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare; c) plata cursurilor de specializare/calificare; d) plata cursurilor de pregătire profesională; e) taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA; f) plata chiriei, a cheltuielilor de întreţinere şi a utilităţilor; g) plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti; h) o parte din cheltuielile pentru construcţia sau achiziţia unei locuinţe; i) cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuinţe; j) costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale; k) achiziţionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate; l) abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; m) costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; n) achiziţia de articole sportive, instrumente muzicale şi alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învăţământul de specialitate (tehnic şi de artă);” o) taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri; p) cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concursuri”.

Propunerea legislativă pentru aprobarea OUG privind implementarea programului guvernamental „Investeşte în tine” va ajunge la preşedintele României pentru promulgare.

Citit 1125 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2019 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.