Referendumul, validat de Curtea Constituţională
Foto: Arhiva VL

Referendumul, validat de Curtea Constituţională
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Curtea Constituţională a României (CCR) a validat, joi, referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis şi care s-a desfăşurat odată cu alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai. Hotărârea CCR, validată cu unanimitate de voturi, va fi prezentată plenului Parlamentului. Astfel, CCR a respins toate cele cinci sesizări formulate pe tema referendumului.

După decizia Curţii Constituţionale, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că validarea referendumului pe justiţie obligă toate forţele politice „să pună de urgenţă în aplicare votul cetăţenilor”. „Peste 6,5 milioane de români au spus „DA!” la referendumul pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a convocat ca urmare a asaltului permanent dus în ultimii ani de PSD şi ALDE împotriva statului de drept. Votul popular masiv dat pentru România europeană şi democratică, în care justiţia trebuie să rămână independentă, a fost o sancţiune drastică la adresa tuturor încercărilor de a modifica legislaţia penală şi de a-i scăpa pe politicienii corupţi de rigorile legii. Totodată, cetăţenii au transmis clar actualei guvernări să renunţe de îndată la practica abuzivă a legiferării prin intermediul Ordonanţelor de Urgenţă”, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului a mai atras atenţia că, pe 26 mai, „cetăţenii au respins categoric demagogia şi discursul anti-european şi anti-justiţie susţinut de PSD-ALDE”, conform sursei citate. „Coaliţia de guvernare, care a refuzat să semneze Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, trebuie să înceteze să îi mai sfideze pe români, ignorând opţiunile clar exprimate prin vot la referendumul validat astăzi de CCR”, a arătat preşedintele României.

Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului să transpună cu celeritate în legislaţie toate prevederile stipulate în Acordul Politic Naţional, pe care l-a iniţiat „pentru a fi respectată pe deplin voinţa suverană a cetăţenilor români în favoarea statului de drept şi împotriva modificărilor de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, exprimată ferm şi fără echivoc la referendum”.

Potrivit Biroului Electoral Central, la întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” au răspuns 7.922.591 de români, 6.459.383 dintre aceştia spunând ”DA”.

La întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?” au dat un răspuns 7.923.869 de români, 6.477.865 dintre aceştia alegând ”DA”.

Citit 1170 ori Ultima modificare Joi, 27 Iunie 2019 20:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.