Rezultatele președinției României la Consiliul UE, peste așteptări

Rezultatele președinției României la Consiliul UE, peste așteptări
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Rezultatele președinției României la Consiliul UE, mandat care s-a încheiat duminică, au fost incontestabile, peste așteptări, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, declarând că momentul alegerilor europene a avut, până la urmă, un impact pozitiv.

"Cheia succesului unei președinții se află, în primul rând, în "arta" de a obține majorități calificate și, în același timp, în curajul de a asuma decizia politică care să permită avansarea unor dosare care să reflecte atât interesul european, cât și ambiția de a concretiza niște proiecte cu impact benefic asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. O președinție care se reprezintă numai în cheie națională ratează misiunea autentică a unei președinții a Consiliului UE. Rolul de honest broker nu trebuie privit ca o figură de stil sau pură teorie. Fidelitatea pentru această misiune veritabilă a unei președinții este esențială pentru rezultate bune și pentru a demonstra capacitatea de a reprezenta, onest, toate taberele și toate interesele, atât geografic, cât și politic. Președinția României la Consiliul UE a reușit să păstreze acest echilibru, iar rezultatele au fost incontestabile, peste așteptări", a declarat, pentru Mediafax, George Ciamba.

Ministrul delegat pentru afaceri europene a precizat că momentul alegerilor europene, care inducea, la începutul mandatului, o stare de incertitudine, a avut, până la urmă, un impact pozitiv. "S-a reușit, în cele din urmă, adoptarea unei noi Agende Strategice a UE pentru perioada 2019-2024, mult mai ambițioasă decât așteptările inițiale. Mai mult decât atât, a fost influențată și dinamica procesului de legiferare. Finalul ciclului legislativ și presiunea alegerilor a politizat, într-adevăr, suplimentar discuțiile pe anumite dosare, dar ne-a ajutat să avem una dintre cele mai performante perioade de legiferare din ultimul deceniu, confirmată atât cantitativ (90 de dosare), cât și calitativ", a completat Ciamba.

În mandatul la președinția Consiliul UE, România a închis 90 de dosare legislative, arată datele preliminare. Printre dosarele încheiate se află setul de măsuri în vederea combaterii discriminării, finalizarea discuţiilor pe Directiva Gaze Naturale şi actualizarea legislaţiei copyright.

Pe 21 iunie, Klaus Iohannis a afirmat, înaintea participării la summitul liderilor europeni de la Bruxelles, că mulţi se aşteptau ca România să fie mediocră, la începutul preşedinţiei la Consiliul UE, însă în această perioadă au fost încheiate 90 de dosare, ceea ce arată "nu numai intensitatea şi cantitatea muncii noastre, ci şi calitatea".

România a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene de la începutul acestui an, pe o perioadă de șase luni. Mandatul va fi preluat de Finlanda.

Citit 1257 ori Ultima modificare Duminică, 30 Iunie 2019 23:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.