Directorul Oracle România, acuzat de luare de mită

Directorul Oracle România, acuzat de luare de mită
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat oficial că faţă de directorul Oracle România, Sorin Mîndruţescu, s-a pus în mişcare acţiunea penală şi acesta a fost pus sub control judiciar pentru că ar fi luat mită 869.413 euro, în perioada 2009-2013, de la reprezentanţii unei firme de IT pentru contracte avantajoase.

Procurorii DNA au efectuat, miercuri, o serie de percheziţii în cadrul unui dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.
„Ulterior, în urma audierilor, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Mîndruţescu Sorin Mihai, director general al filialei din România a unei companii multinaţionale din domeniul IT, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale). De asemenea, a fost fixată o cauţiune în valoare de 500.000  de euro (echivalent în lei), care va fi depusă la o unitate bancară şi consemnată pe numele său la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau prin constituirea unei garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective", informează DNA, printr-un comunicat de presă.
Termenul de depunere a cauţiunii a fost fixat pentru 9 august, însă surse apropiate anchetei susţin că Mîndruţescu a depus deja drept garanţie un imobil din Capitală, cu o suprafaţă de 415 mp.
Potrivit procurorilor, Mîndruţescu ar fi pretins şi ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor firme din domeniul IT (parteneri acreditaţi ai companiei multinaţionale), pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să pună la dispoziţia acestora oferte de preţ avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale, astfel ca respectivele societăţi să poată să se înscrie şi să participe la anumite licitaţii publice organizate de diverse instituţii de stat sau cu capital de stat - Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Transelectrica, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi ROMATSA.
"Ofertele de preţ priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale, în special licenţele IT necesare instituţiilor publice. Licitaţiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziţia de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse şi aplicaţii software şi servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line ori de dezvoltarea, extinderea şi adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitaţiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic şi mentenanţă”, mai spune DNA.
Suma totală de 869.413 euro ar fi fost pretinsă şi primită de directorul Oracle România, cu titlu de mită, în opt situaţii, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii ar fi fost primiţi fie în conturi personale ale acestuia, fie în conturi ale unor societăţi controlate de el.

Citit 1145 ori Ultima modificare Joi, 08 August 2019 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.