Audierea în Parlament a miniştrilor Cabinetului Orban. Aviz negativ pentru Cîţu, după dispute cu Teodorovici

Audierea în Parlament a miniştrilor Cabinetului Orban. Aviz negativ pentru Cîţu, după dispute cu Teodorovici
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Senatorul liberal Florin Cîţu a primit aviz negativ în comisii pentru Ministerul Finanţelor, iar ministrul propus la Sănătate, Victor Costache, a declarat la audierile din Parlament că va demisiona dacă devine acuzat în dosarul de malpraxis în care este vizat. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, i-a cerut ministrului nominalizat la Fonduri Europene să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele referitoare la cazul lui Dan Barna, suspectat de nereguli în legătură cu proiectele europene pe care le-a derulat sau pentru care a fost consultant.

Senatorul Marcel Vela, propus la Ministerul de Interne, a fost avizat marţi, 29 octombrie 2019, în comisiile de specialitate, el vorbind la audieri despre desecretizarea dosarului violenţelor din 10 august din Piaţa Victoriei şi despre o analiză a activităţii DSU. Vela a fost avizat cu 17 voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”. "Faptul că se ţine secretizat creează o stare de neîncredere în rândul populaţiei. Raportul trebuie desecretizat cât mai repede", a explicat Marcel Vela. În ceea ce priveşte criticile recente la adresa şefului DSU, Raed Arafat, ministrul propus la Interne a declarat că nu se poate pronunţa înaintea unei analize la nivelul ministerului.

Ministrul nominalizat la Finanţe, Florin Cîţu, a primit aviz negativ în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament. Cîţu a declarat că a fost un vot politic, iar interpretarea preşedintelui PSD al comisiei a fost că votul de 19-19 este negativ. "A fost un vot politic, 19-19. Preşedintele comisiei a interpretat că este vot negativ”, a spus Cîţu, la ieşirea de la audieri. Referitor la ironiile şi disputele cu actualul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, Cîţu a precizat că încă de la începutul dezbaterilor a cerut ca tonul să fie unul decent, dar se pare că nu s-a putut. Cîţu a declarat că va prelua schiţa de buget pe 2020 realizată de predecesorul său, dar că bugetul va căpăta ”accente liberale”.

Ministrul propus la Sănătate, Victor Costache, a fost avizat în comisii, el primind 14 voturi favorabile. Răspunzând unei întrebări a parlamentarului USR Emanuel Ungureanu, Costache a precizat că va demisiona imediat ce statutul său în dosarul de malpraxis în care este implicat se va transforma din cel de suspect în cel de acuzat. „Cred în justiţia din această ţară. În momentul în care mi se va schimba calitatea de suspect şi voi deveni culpabil, îmi voi înainta imediat demisia”, a declarat Victor Costache. Împotriva lui Victor Costache a fost făcută o plângere penală de către soţul unei paciente pe care a operat-o în 2017 şi care a murit în spital după aproape o săptămână.

Marcel Boloş a fost avizat cu 21 de voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri. Boloş, propus la Ministerul Fondurilor Europene în Guvernul Orban, a fost audiat în comisiile reunite de afaceri europene. În timpul audierilor, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, i-a promis spirjinul său şi i-a solicitat ca, din poziţia de ministru, să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele referitoare la proiectele pentru care liderul USR Dan Barna a fost consultant. ”E singurul lucru pe care vă rog să îl faceţi, să puneţi la dispoziţia organelor abilitate toate informaţiile necesare pentru a clarifica orice fel de speţă”, a continuat Teodorovici. Boloş a replicat că acest lucru se va întâmpla, pentru că este o obligaţie legală.

Aviz favorabil a primit şi Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării. Acesta a declarat, după avizul favorabil din Parlament, că dacă Guvernul Orban nu va trece, îşi va păstra statutul de general în rezervă. „E o decizie pe care mi-am asumat-o: guvernul nu trece, voi păstra statutul de general în rezervă”, a declarat Nicolae Ciucă.

Şi deputatul PNL Bogdan Gheorghiu a primit aviz favorabil în şedinţa comisiilor reunite pentru cultură ale Parlamentului. Au fost 14 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi şase abţineri.

Miniştrii propuşi la Agricultură şi Mediu, Adrian Oros şi Costel Alexe, erau audiaţi încă la ora redactării acestei ştiri.

Citit 846 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2019 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.