PSD a depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului

PSD a depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

PSD a depus joi moţiunea de cenzură intitulată ”Guvernul ORBAN/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, ca reacţie la asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi. Calendarul dezbaterii moţiunii urmează să fie stabilit de conducerea celor două Camere. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat, după depunerea moţiunii de cenzură, că PSD are peste 233 de voturi pentru acest demers, iar citirea şi votarea moţiunii nu va fi întârziată foarte mult. Simonis a uitat titlul moţiunii, precizând că s-a lucrat la mai multe variante.

”Decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislaţiei electorale nu are legătură cu viaţa românilor, în niciun fel, ci cu calculele dumneavoastră electorale, o speranţă goală că veţi capitaliza electoral în timp util”, afirmă iniţiatorii moţiunii, semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR.

”Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere”, se mai arată în textul moţiunii.

La finalul documentului autorii moţiunii afirmă: ”Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rog să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!”

Potrivit anunţului făcut de liberalul Florin Roman după depunerea moţiunii de către PSD, calendarul dezbaterii va fi stabilit luni de Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Citit 1679 ori Ultima modificare Joi, 30 Ianuarie 2020 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.