Cinci companii de stat, disputate de două ministere

Cinci companii de stat, disputate de două ministere
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nu a reușit să se reorganizeze nici până acum, în sensul divizării, așa cum prevede OUG 212 din 28 decembrie 2020. Actul normativ prevedea ca, în termen de 30 de zile, miniștrii să propună Guvernului hotărârile privind reorganizarea, astfel încât să se înființeze Ministerul Energiei, separat de Ministerul Economiei. Potrivit Hotnews.ro, motivul este că USR și PNL nu se înțeleg pe împărțirea unor companii, deși OUG 212/2020 este clară în ceea ce privește domeniile de care trebuie să se ocupe noile ministere. Așa au ajuns în dezbatere publică proiectele de înființare și organizare a celor două instituții, în anexe fiind trecute, la ambele ministere, aceleași cinci entități, care reprezintă mărul discordiei.

Prin aceeași ordonanță de urgență, Ministerul Energiei este îndreptățit, prin acest act normativ, să preia ISCIR, CNCIR, Agenția Nucleară și Societatea Radioactiv Mineral Măgurele. Însă, aceste companii sunt dorite și de Ministerul Economiei. O altă companie care se află pe lista ambelor ministere este Conversmin, care are ca activitate conservarea minelor și carierelor, aceasta fiind, însă, mai potrivită pentru Ministerul Economiei.

În acest moment, din cauza blocajului, Ministerul Energiei nu are personal propriu, nu are secretari de stat, nu are direcții, nu are atribuții. Este doar ministrul şi cabinetul său, iar pentru inițierea unor acte normative trebuie implicată structura Ministerului Economiei.

La următoarea ședință a Coaliției ar putea fi tranșată această problemă și nu este exclus să se ajungă la modificarea Ordonanței de Urgență.

Citit 686 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Februarie 2021 00:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.