Fără închisoare pentru prejudicii achitate integral

Fără închisoare pentru prejudicii achitate integral
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Legea care îi scapă de închisoare pe cei inculpați pentru evaziune fiscală dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro și dacă îl achită integral a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ a fost inițiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu - ”Mitralieră” și a fost declarat constituțional de Curtea Constituțională în luna februarie.

Legea a fost sesizată la CCR de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite, de Guvernul României şi de Avocatul Poporului. Curtea a decis că legea este constituţională.

Potrivit legii, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.

În cazul săvârşirii unor astfel de infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă.

Citit 846 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Martie 2021 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.