Cercetări penale în cazul ursului împușcat la Ojdula

Cercetări penale în cazul ursului împușcat la Ojdula
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE, joi, 6 mai 2021: Un dosar penal in rem a fost deschis în cazul ursului împuşcat în zona Ojdula, faptele cercetate fiind de braconaj cinegetic şi uz de armă, au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, Valentin Teodorescu, a confirmat că IPJ Covasna s-a sesizat din oficiu, "pe baza materialelor din mass media" şi că aşteaptă documentele de la Poliţie, pentru a înregistra dosarul penal în evidenţele Parchetului. Potrivit acestuia, faptele sunt, "în principiu, braconaj cinegetic şi uz de armă".

La rândul său, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că două anchete paralele, una a Gărzii Naţionale de Mediu şi o alta a Gărzii Forestiere, au fost demarate în cazul ursului care a fost extras din judeţul Covasna, la o asociaţie de vânătoare, şi a subliniat că nu se va antepronunţa în acest caz, pentru a nu influenţa verificările.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia Uniunii Europene (UE) şi de Convenţia de la Berna, iar derogările se dau în cazuri extreme, metoda letală fiind ultima soluţie atunci când ursul-problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării.


Urs împușcat într-o arie protejată (5 mai 2021) Cel mai mare urs brun din România - Arthur - a fost împușcat într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee, semnalează organizațiile Agent Green și VGT (Austria).

Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare. "Vrem să vedem în ce condiţii a fost împuşcat exemplarul respectiv", a declarat Berceanu.

Întrebat dacă este luată în discuţie varianta braconajului, Berceanu a subliniat că aceasta "e principala suspiciune".

Citit 700 ori Ultima modificare Joi, 06 Mai 2021 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.