Finanțare pentru recoltarea înainte de coacere

Finanțare pentru recoltarea înainte de coacere
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agicultură (APIA) pune în aplicare o nouă măsură pentru susținerea domeniului viniviticol, și anume măsura de recoltare înainte de coacere. Operațiunea se referă la înlăturarea totală a ciorchinilor înainte de ajungerea lor la maturitate, din întreaga exploatație sau de pe o parte a acesteia, cu condiția să se realizeze pe parcele întregi. Totodată, APIA precizează că recoltarea înainte de coacere se face manual, termenul-limită fiind 21 iulie 2021.
Pentru a beneficia de sprijin financiar, solicitanții trebuie să depună până la data de 25 iunie, la APIA, o cerere de plată, însoțită de o serie de documente, printre care copia declarației de recoltă aferentă ultimei campanii viticole și copia autorizației de producător de struguri destinați obținerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicație geografică sau varietale pentru anul 2021.
APIA facilitează solicitanților și modalitatea electronică de transmitere a documentațiilor, cu precizarea că acestea trebuie trebuie să fie semnate și datate, iar copiile trebuie să fie certificate "conform cu originalul" de către solicitant. Totodată, este posibilă și transmiterea prin curierat.
Suprafața minimă a parcelei viticole pentru care se poate solicită sprijin este de 0,1 ha, suprafața minimă a exploatației care face obiectul cererii unice de plată în Campania 2021 este de 1 ha, în timp ce suprafața maximă pentru care se poate solicită sprijin este de 50 ha, indiferent de numărul cererilor de plată depuse.
Cuantumul sprijinului financiar pentru recoltarea înainte de coacere este de 5.840 lei/ha pentru plantația producătoare de struguri destinați obținerii de vinuri cu denumire de origine controlată, 5.548 lei/ha pentru plantația producătoare de struguri destinați obținerii de vinuri cu indicație geografică și de 4.906 lei/ ha pentru plantația producătoare de struguri destinați obținerii de vinuri varietale.
Plăţile se finanţează integral din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin APIA, în lei, urmând ca sprijinul să fie acordat beneficiarilor declarați eligibili până la data de 15 octombrie 2021.

Citit 634 ori Ultima modificare Marți, 22 Iunie 2021 21:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.