O rachetă românească va fi lansată de pe mare

O rachetă românească va fi lansată de pe mare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O rachetă realizată în România va fi lansată de pe mare în luna august, de la bordul unei nave militare. Pregătirile pentru acest eveniment vor începe de săptămâna viitoare. Racheta a putut fi văzută în cursul zilei de duminică, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, conform News.ro.

Coordonatorul de proiect din cadrul Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), Dumitru Popescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că această rachetă are o caracteristică de protecţie a mediului. "Este vorba despre EcoRocket, o rachetă care are o caracteristică de protecţie a mediului, primele două trepte folosesc un combustibil pe bază de apă şi vaporii rezultaţi în urma funcţionării motoarelor celor două trepte sunt în principal de bază de apă, de aici şi denumirea EcoRocket. Este o rachetă construită pentru a servi piaţa sateliţilor de mici dimensiuni, poate lansa până la zece sateliţi de tip Cubesat, de exemplu. Are o greutate de cinci tone la lansare şi 450 de kilograme fără combustibil, o lungime de 13,2 metri, prima treaptă zboară până la o altitudine de opt kilometri şi 1.500 de kilometri pe oră, treapta a doua până la o altitudine de 50 de kilometri şi 5.500 de kilometri pe oră, iar treapta a treia este treapta care pune sateliţii pe orbită", a explicat Popescu.

El a precizat că aceasta este cea mai ieftină rachetă lansatoare de sateliţi din lume, costul realizării fiind de 1,2 milioane de euro. "Este un proiect exclusiv privat, care nu a folosit niciun leu de la buget, fie că vorbim de fonduri europene sau fonduri guvernamentale", a mai afirmat reprezentantul ARCA. Totodată, Dumitru Popescu a precizat și că lansarea va putea fi văzută şi de pe ţărm.

Citit 1063 ori Ultima modificare Duminică, 27 Iunie 2021 21:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.