„Reticență și revoltă” față de noile cărți de identitate. Poziția Bisericii în controversa Gen vs. Sex

„Reticență și revoltă” față de noile cărți de identitate. Poziția Bisericii în controversa Gen vs. Sex
În imagine, Cătălin Giulescu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a reacționat joi, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, în controversa Gen vs Sex în noua carte electronică de identitate, susținând că reacțiile de "reticență și chiar revoltă sunt pe deplin justificate", pentru că "artificiala noțiune de <<gen>> o înlocuieşte abuziv în acest context pe cea firească de <<sex>>". "Noţiunea de <<gen>>, vehiculată azi progresiv și progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zisei posibile schimbări a sexului camuflat în <<gen>>", afirmă reprezentantul BOR.

El mai spune că celelalte "reacţii negative" referitoare la noile cărţi de identitate anunţate de MAI au fost/sunt provocate de neînţelegerea conţinutului acestui proiect (explicat de autorităţi), dar şi de "temeri excesive şi nejustificate" din punct de vedere religios. "Problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre <<Cartea vieţii>>, ci despre banala carte de identitate cetăţenească. Este vorba despre <<identitatea>> noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Aşa cum au anunţat autorităţile, <<se va crea şi posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip>>", mai spune Bănescu, citat de Agerpres.

România ar putea reveni la termenul Sex în locul celui de Gen inscripționat acum pe noile cărți electronice de identitate, la finalul celor 6 luni de teste începute la Cluj-Napoca, a precizat Cătălin Giulescu, directorul general al Evidenței Populației din cadrul MAI. Acesta a spus că actul care reglementează forma și conținutul cărții electronice de identitate conține doar două forme pentru Gen: F pentru feminin sau M pentru masculin. Acest lucru este însă contrar Regulamentului UE care spune că ar trebui să fie utilizat și termenul X, o opțiune neutră de gen. Chiar și așa, introducerea termenului de "Gen" în loc de "Sex" pe noile cărți electronice de identitate, conform Regulamentului UE 1157/2019 nu are consens în rândul țărilor Uniunii.

Citit 654 ori Ultima modificare Joi, 05 August 2021 22:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.