România va putea face prima cerere de plată pe PNRR

România va putea face prima cerere de plată pe PNRR
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

România ar putea face prima cerere de plată pentru întreaga cofinanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe 28 octombrie, când urmează să primească aprobarea pentru PNRR la reuniunea Consiliului de Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), a declarat, marţi, ministrul propus al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

"Sunt zero şanse ca România să nu primească prefinanţare. Este procesul normal de aprobare. PNRR-ul României a fost aprobat în Comisia Europeană la 27 septembrie. Sunt trei comitete, trei structuri de decizie în consiliu prin care trebuie să treacă. A trecut în Comitetul FICO, comitetul tehnic de finanţe în 12 octombrie şi urmează să fie în COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană - n.r.) în 27 octombrie şi în ECOFIN în 28 octombrie. Acestea sunt ultimele date pe care le am în mod oficial de la Guvernul României. Deci, în 28 octombrie, având aprobarea şi de la ECOFIN, România poate să facă prima cerere de plată pentru întreaga cofinanţare", a declarat Ghinea, la audierea din comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului.

El a subliniat că, până în prezent, Polonia, Ungaria, Suedia, Bulgaria şi Olanda nu au primit aprobare pentru PNRR şi ţări "mai bine situate ca rată de dezvoltare decât noi", ca de exemplu Cehia, au obţinut un rating mai prost decât România. "Am reuşit printr-un efort colosal (...) să scoatem la capăt un proiect de ţară apreciat cu calificativ maxim de către Comisia Europeană", a adăugat Ghinea.

Pe de altă parte, acesta a semnalat că sunt 22 de legi care trebuie aprobate până în iunie anul viitor.

Citit 164 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Octombrie 2021 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.