Au fost plafonate prețurile la gaze și energie electrică

Au fost plafonate prețurile la gaze și energie electrică
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat de Parlament. Guvernul estimează că șase milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără ca oamenii să facă vreun demers.

Prețurile la energie electrică și gaze naturale se vor plafona, după cum urmează: prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh, iar prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Pe lângă consumatorii casnici, aceste prețuri se vor aplica și altor categorii de consumatori, respectiv: spitalele, unitățile de învățământ, creșele, ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați și unitățile de cult. Deși senatorii au decis să aplice o cotă TVA de 5% pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali, în loc de cota standard de 19%, deputații au ales să elimine această prevedere.

În plus, doar întreprinderile mici și mijlocii vor fi scutite de la plata unor tarife. La energie electrică este vorba de scutire de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv, tariful de introducere/ extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență și a accizei. La gaze, IMM-urile vor fi scutite de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei.

Citit 1931 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Octombrie 2021 17:35

2 comentarii

 • postat de gazprom
  Miercuri, 27 Octombrie 2021 22:13
  89.137.231.***
  Va spun eu ce se intampla ! Gaz este sa inunzi tot universul asta. Gazul poate fi si ieftin. De ce nu se doreste asta? Din cauza lacomiei, din cauza ca e o arma economica, din cauza ca tu nemaiputand plati gazul ca sa ai caldura la iarna te imbolnavesti si mori de boli mai repede , din cauza ca o sa ai datorii mari la intretinere o sa iti fie scoasa casa la vanzare pentru recuperarea datoriei si multe alte cauze.
  Nu vor aia mari sa se rezolve si sa avem caldura ieftina. Asta inseamna ca cei care nu au gaz deloc vor merge in padure si vor taia padurile pentru lemn de foc si va fi un dezastru.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Eu cu cine, naiba, mai votez?
  Miercuri, 27 Octombrie 2021 21:17
  5.13.171.***
  Aoleeeu!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.