Beneficiile aderării la Uniunea Europeană

Beneficiile aderării la Uniunea Europeană
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a arătat, cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, că Produsul Intern Brut al ţării s-a triplat în această perioadă, iar PIB-ul pe locuitor a devenit de aproape patru ori mai mare, din 2006 până în 2021.

Premierul precizează că fonduri europene de zeci de miliarde de euro au intrat în ţară şi continuă să vină, contribuind la investiţii care cresc nivelul calităţii vieţii şi aduc mai aproape standardele occidentale la care ne raportăm, în timp ce alte peste 90 de miliarde de euro sunt puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, în următorii ani, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin cadrul financiar multianual.

"Dar poate cel mai important câştig a fost acela al liberei circulaţii pentru oameni, bunuri şi servicii. Milioane de români lucrează, învaţă ori îşi petrec vacanţele în alte ţări din Uniunea Europeană. Majoritatea exporturilor româneşti sunt în state membre UE. Piaţa Unică Europeană este deschisă antreprenorilor români, care beneficiază de acces liber şi sprijin acordat prin finanţările europene", a transmis Nicolae Ciucă.

În opinia sa, integrarea deplină a României trebuie să includă obiectivele majore privind îndeplinirea angajamentelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare, aderarea la Spaţiul Schengen şi intrarea în Zona Euro, locuri de muncă bine plătite, economie bazată pe energie curată şi digitalizare.

"Suntem (...) pregătiţi să acţionăm în continuare pentru a transmite mai departe valorile şi principiile europene, în vecinătatea noastră, către partenerii care au făcut o opţiune strategică solidă, pe calea reformelor şi a proceselor de modernizare", a mai arătat Nicolae Ciucă.

Citit 823 ori Ultima modificare Duminică, 02 Ianuarie 2022 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.