Fondurile din PNRR, reduse de creșterea economică

Fondurile din PNRR, reduse de creșterea economică
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dan Vîlceanu, ministrul Proiectelor Europene, a anunțat că suma inițială alocată României prin granturile nerambursabile din PNRR (14,2 miliarde de euro, din totalul de 29,2 miliarde de euro) va scădea cu două miliarde de euro, pentru că economia României a avut o performanță mai bună în 2021 decât cea prognozată.

"Există în PNRR acest mecanism de ajustare a granturilor luând în calcul variaţia reală a PIB din 2020 şi variaţia agregată 2020/2021. În momentul în care înlocuieşti datele din prognoză pe care Comisia le-a considerat atunci când am calculat nivelul de granturi şi nivelul de împrumuturi cu date reale, cu ce s-a întâmplat de fapt şi cu creşterea de 7% pe care România a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi să se reducă. Din estimările noastre, suma este undeva aproape de 2 miliarde de euro", a spus Dan Vîlceanu, într-un briefing de presă.

El a declarat vineri, pentru G4Media, că scăderea este prevăzută în Regulamentul UE care guvernează PNRR-urile din toate statele membre. "Este o prevedere clară în acest regulament că valoarea granturilor se calculează în funcție de performanța economică, tocmai pentru că PNRR are rolul de a ajuta la redresarea economiei post-COVID", a spus Vîlceanu.

Citit 627 ori Ultima modificare Vineri, 28 Ianuarie 2022 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.