Soluție de import de gaze, la sud de Dunăre

Soluție de import de gaze, la sud de Dunăre
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Președintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Cei doi au discutat despre cooperarea regională, inclusiv în energie, și în format trilateral cu Bulgaria, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, preluat de G4Media.

Cei doi au agreat continuarea cooperării în domeniul energetic, inclusiv în format trilateral (România, Bulgaria, Grecia), pentru a putea găsi soluții împreună la provocările actuale în materie de securitate energetică. Una dintre temele principale de pe agendă e interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria, întârziată șase ani de vecinii noștri de la sud fără un motiv real.

Odată ce acest conector ar fi funcțional, fluxul de gaze naturale din Grecia poate veni direct în România. Grecia primește fie prin conducte, fie prin import cu nave, gaze naturale sau gaze lichefiate din diverse surse - Qatar, SUA, Azerbaidjan, iar România ar putea cumpăra aceste gaze pentru a scăpa de dependența de Gazprom. În acest moment, prin sistemul de conducte existent, România nu poate importa decât gaze livrate de gigantul rus.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat detalii despre negocierile dintre cele trei țări, anunțând că și premierul Ciucă s-a întâlnit miercuri cu omologul grec, iar vineri - cu premierul bulgar.

În iulie 2021, ministrul Energiei din Bulgaria a transmis că interconectorul de gaze Bulgaria - Grecia va fi finalizat până în iulie 2022, astfel încât gazele din Azerbaidjan să ajungă în România, după cum anunța atunci Virgil Popescu. Între timp însă, guvernul bulgar s-a schimbat, iar proiectul e în continuare în lucru.

Citit 676 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Februarie 2022 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.