„Putin încearcă să slăbească Uniunea Europeană”. Abordări comune româno-spaniole

„Putin încearcă să slăbească Uniunea Europeană”. Abordări comune româno-spaniole
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că noua situaţie de securitate necesită consolidarea consistentă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special în sudul acestuia, inclusiv prin crearea rapidă a Grupului de Luptă amplasat în România.

"Am evaluat (...) împreună situaţia de securitate din proximitatea directă a Flancului Estic şi, sigur, în special, la Marea Neagră, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Această nouă situaţie necesită consolidarea consistentă a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special în sudul său, unde se află România - inclusiv prin crearea rapidă a Grupului de Luptă amplasat în ţara noastră. Contăm pe sprijinul Spaniei în acest sens", a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu premierul Regatului Spaniei, Pedro Sanchez.

Şeful statului a apreciat cooperarea foarte bună în cadrul NATO cu Spania. "Noul Concept Strategic aliat, care va fi adoptat la Madrid, va trebui să reflecte adecvat noua realitate de securitate", a mai spus președintele. Totodată, el a mulţumit Spaniei pentru asigurarea, anul trecut, a misiunii de poliție aeriană în România şi pentru contribuţia la structurile de comandament NATO din România. "Încurajez creşterea acestor contribuţii în România şi la Marea Neagră, pentru că actualul context extrem de complicat o impune", a adăugat şeful statului.

La rândul său, prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, a arătat că țara sa va continua să fie un exemplu în ceea ce priveşte primirea refugiaţilor ucraineni, menţionând că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să slăbească UE, însă statele europene au intervenit unitar şi condamnă invazia Moscovei în Ucraina. El a evidenţiat că statele europene trebuie să demonstreze unitate şi în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei.

"Săptămâna aceasta, am aprobat un nou pachet de sancţiuni foarte dur împotriva oligarhilor şi a lui Putin şi, bineînţeles, îndreptat către economia din Rusia. În Spania am aplicat sancţiuni foarte dure în ceea ce-i priveşte pe oligarhi ruşi din ţara noastră", a completat premierul Sanchez.

"Trebuie să fim conştienţi de unde a pornit acest conflict, de ce a invadat Putin Ucraina. Preşedintele Zelenski a fost destul de clar atunci când a vorbit despre asta. Putin a atacat Ucraina pentru că o percepe ca pe o ameninţare. (...) Putin încearcă să slăbească Uniunea Europeană pentru că o vede ca pe o ameninţare, un proiect geopolitic la scară globală, fundamentat pe valori opuse regimului de la Moscova", a adăugat oficialul spaniol.

Citit 481 ori Ultima modificare Joi, 17 Martie 2022 21:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.