Alegerile locale și parlamentare din 2024 ar putea fi comasate

Alegerile locale și parlamentare din 2024 ar putea fi comasate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat, joi, la Parlament, o discuţie cu Florin Cîţu privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare, însă a precizat că era vorba despre o discuţie informală şi şi-ar dori să rămână între lideri. Ciolacu a explicat şi motivul comasării celor două alegeri, precizând că se încearcă să fie un efort bugetar cât mai mic, ţinând cont că sunt patru rânduri de alegeri în 2024.

"Mi-aş dori mult ca, cel puţin la nivel de preşedinţi, discuţiile informale dintre noi să încercăm să le ţinem informale până luăm o decizie. A existat această discuţie, avută şi de către mine cu domnul Florin Cîţu şi cu domnul Kelemen Hunor. Cred că învăţăm fiecare", a spus liderul PSD. Despre avantajele comasării acestor alegeri, Marcel Ciolacu a spus că ar fi un efort bugetar mai restrâns. "Sunt, totuşi, patru rânduri de alegeri în 2024, ştim foarte bine că România nu poate interveni pe data alegerilor europarlamentare, pentru că se ţin în aceeaşi dată la nivel european, şi atunci încercăm să fie un efort bugetar cât mai mic pentru organizarea tuturor acestor alegeri", a spus el.

Liderul PSD a comentat şi decizia CCR care interzice acest lucru. "Venind cu alegerile locale lângă alegerile parlamentare, ştim foarte bine că participarea românilor la vot este cea mai consistentă în turul doi la prezidenţiale şi la alegerile locale. Venind şi cu alegerile generale, de fapt, alegi un Parlament mai legitim, pentru că va fi o prezenţă mai mare la vot", a spus Marcel Ciolacu, precizând că "este o abordare cât se poate de corectă, pentru că ceea ce se doreşte este ca să vină cât mai mulţi cetăţeni la vot şi Parlamentul să aibă o reprezentare cât mai consistentă din votul românilor".

Liderul PSD a mai arătat că fiecare va decide la ce alegeri doreşte să candideze, despre faptul că, prin comasare, o persoană nu poate candida şi la locale, şi la parlamentare.

Inițial, președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat miercuri că vrea comasarea alegerilor din 2024. "Eu așa doresc", a spus el, când a fost întrebat de ziariști în legătură cu acest lucru. În 2024 sunt programate patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Aleșilor locali le expiră mandatele la finalul lunii septembrie 2024, iar parlamentarilor - în decembrie 2024.

Citit 518 ori Ultima modificare Joi, 24 Martie 2022 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.