Trebuie completată lista spitalelor cu finanțare europeană

Trebuie completată lista spitalelor cu finanțare europeană
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat, luni, la Ploieşti, că lista spitalelor care ar urma să primească finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie completată, pentru a se ajunge la un echilibru, în condiţiile în care sunt judeţe cu patru obiective incluse în listă şi judeţe care nu au niciun obiectiv.

"Da, dar nu trebuie modificată, trebuie completată (lista spitalelor - n.r.). Este o diferenţă, a modifica înseamnă a scoate unele şi a introduce altele. Ştiţi bine că în PNRR noi avem minimum 25 de unităţi medicale care trebuie să fie construite şi dotate. Avem de ales dintr-o listă de 49. Pentru că nu am avut elemente obiective cum a fost întocmită această listă de 49 - iniţial, înţelesesem că sunt 49 care au studii de fezabilitate, nu au decât vreo 35 studii de fezabilitate, există multe alte obiective care au studii de fezabilitate - problema nu este a listei, problema este a necesităţii de a alege între unităţi sanitare care oferă servicii de care este neapărată nevoie pe de o parte, (...) pentru că sunt foarte multe judeţe care nu au nici măcar un obiectiv menţionat acolo, altele au patru", a spus Rafila, subliniind nevoia de acces al tuturor cetăţenilor din România la servicii de sănătate.

În context, el a precizat că, în urma unui apel făcut către consiliile judeţene şi primăriile de municipii din România, ministerul a primit o listă cu solicitări pentru circa 70 de unităţi sanitare care au deja studii de fezabilitate, urmând a se stabili care vor fi introduse în completare pe această listă.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), semnat de România în 27 septembrie 2021, are în vedere la capitolul sănătate o listă de 49 de unităţi medicale eligibile pentru echipare şi/sau dotare, însă, în urma prioritizării făcute de autorităţile române, vor fi admise spre finanţare numai 25 dintre ele. Dintre cele 25, cel puţin trei proiecte vor fi finalizate prin noua Agenţie Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. La acestea din urmă se pot face investiţii în echipamente şi aparate medicale pentru infrastructura nou construită: paturi, unităţi de decontaminare, echipamente IT (cel puţin 70 milioane euro), cărucioare, defibrilatoare, pompe de perfuzie, sisteme de monitorizare fiziologică pentru îngrijirea acută, ventilatoare pentru unităţi de terapie intensivă, sisteme de scanare de uz general. De asemenea, se vor aloca fonduri pentru clădirile nou construite, însă acestea trebuie să respecte criterii legate de eficienţa energetică.

Citit 641 ori Ultima modificare Luni, 28 Martie 2022 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.