Donații de peste opt milioane de euro pentru refugiați

Donații de peste opt milioane de euro pentru refugiați
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Directorul general al Crucii Roşii Române, Ioan Silviu Lefter, a afirmat, marţi, că în România ar putea ajunge un grup mai mare de refugiaţi din Ucraina, în situaţia în care se vor intensifica luptele din estul ţării vecine. "Asta presupune să fim pregătiţi pentru o situaţie de acest fel. Chiar dacă ar fi pace începând de mâine, Ucraina tot va avea nevoie de sprijin umanitar, pentru că o treime din ţară cred că e la pământ şi cu infrastructura, şi cu ceea ce înseamnă alimente şi orice lucruri de primă necesitate", a declarat Lefter, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat bilanţul campaniei "Umanitatea nu are graniţe".

În perioada 27 februarie - 31 martie, Crucea Roşie Română a înregistrat donaţii totale în bani de 6.748.862 de euro, din care 5.402.317 euro de la persoane juridice, 605.981 de euro de la persoane fizice, iar prin SMS - 210.640 de euro. Donaţiile online au însumat 529.924 de euro.

Donaţiile în produse de la persoane juridice, aproximativ 2.150 de tone, au atins suma de 1.533.365 de euro, iar cele de la persoane fizice s-au ridicat la 230 de tone. Acestea au fost colectate în cele 47 de filiale ale Crucii Roşii Române şi constau în produse alimentare, produse de igienă, cazarmament, produse pentru copii, apă, hrană pentru animale şi produse de prim ajutor.

Peste 250.000 de persoane au beneficiat de informare, asistenţă umanitară şi servicii de restabilire a legăturilor de familie în toate punctele de frontieră din România, aeroporturi, gări şi pe autostrada A1. Totodată, 85.932 de persoane, dintre care 40% copii, din centrele de cazare ale instituţiilor publice, dar mai ales din puncte de cazare particulare, au fost asistate în această perioadă.

Crucea Roşie Română a deschis opt magazine sociale, în judeţele Botoşani, Cluj, Constanţa, Iaşi, Maramureş, Sibiu, Teleorman şi Tulcea, iar două sunt în curs de deschidere, în Sălaj şi Satu Mare. Cetăţenii ucraineni pot merge la aceste magazine pentru a lua gratuit produse de primă necesitate. În plus, se asigură mese calde, asistenţă medicală specializată, asistenţă psiho-socială, sprijin financiar pentru achiziţionarea de medicamente şi bilete de avion sau tren. Se organizează şi activităţi de socializare şi educative pentru copii, cursuri de limba română şi alfabet latin şi se asigură asistenţă pentru cursuri online cu profesorii aflaţi în Ucraina.

Ajutorul a fost extins prin intermediul transporturilor umanitare realizate de către Societatea Naţională de Cruce Roşie, care însumează 58 de tiruri cu 1.450 de tone cu materiale umanitare. Acestea au ajuns în regiunile Cernăuţi, Ujgorod şi Odesa.

Citit 571 ori Ultima modificare Marți, 12 Aprilie 2022 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.