Pragul pentru achiziții publice directe, majorat de peste zece ori

Pragul pentru achiziții publice directe, majorat de peste zece ori
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un număr de 137 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR au depus un proiect de lege care amendează actuala legislație pentru achiziții publice și ridică semnificativ pragurile pentru achizițiile fără licitație, potrivit G4Media.ro. Parlamentarii majorității guvernamentale susțin că e nevoie de achiziții simplificate, pentru a atrage mai rapid fondurile din PNRR, potrivit expunerii de motive.

Proiectul de lege aduce o schimbare majoră legii privind achizițiile publice, ce prevede pragurile pentru achiziții directe fără licitație. Astfel, achiziția se poate face dacă valoarea estimată, fără TVA, este mai mică de 5.000.000 de lei (față de 450.200 de lei, în actuala lege).

O altă prevedere cu impact semnificativ este scoaterea Curții de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni.

Modificările propuse de cei 137 de parlamentari vin pe fondul unor alocări fără precedent în istoria recentă pentru achiziții publice, atât din bugetul de stat (prin PNDL și Programul "Anghel Saligny"), cât și din fonduri europene și PNRR. De asemenea, inflația a crescut semnificativ prețurile multor bunuri, servicii și lucrări, mai cu seamă în construcții.

Citit 761 ori Ultima modificare Duminică, 17 Aprilie 2022 20:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.